Представете си, че отивате на интервю за работа и се чувствате 100% подготвени.

Изпратили сте перфектна автобиография и знаете как да отговорите на всички подвеждащи въпроси.

Но като експерт в областта на човешките ресурси с 20-годишен опит Тамика Сиърс установява, че процесът на интервю не е само да впечатлите потенциалните си работодатели - той може и да е начин да се предпазите от токсична работна среда.

За да предотвратите превръщането на мечтаната работа в кошмар, трябва да можете да разпознавате признаците на най-лошия тип шеф: нарцисистът.

Ето кои са петте червени флага, обяснени от експерта пред CNBC.

1. Никакъв интерес към вас

Възможно е да разговаряте с нарцистичен шеф, ако по време на интервюто той говори много повече за себе си, отколкото за вашата биография или опит.

Ако чуете изрази като: "Когато поех отдела, нещата започнаха да вървят много добре" или "Този проект беше катастрофален, докато не дойдох аз и не го промених", определено стават въпрос за такъв тип ръководител.

Как да разберем, че работното ни място е токсично? Ако някога сте работили за токсичен шеф, знаете какво поведение ви кара да актуализирате постоянно автобиографията си

Обикновено той поставя собствените си постижения пред динамиката на екипа. Затова следете внимателно колко пъти ще чуете "аз" в сравнение с "ние".

2. Пренебрежително отношение

Наблюдавайте как шефът се отнася или говори за другите по време на интервюто.

Пренебрегва ли и отхвърля ли колегите си?

Това поведение може да се прояви по няколко различни начина. По време на интервюто някой може извинително да наднича от вратата, за да поиска подпис, а отговорът на мениджъра да е раздразнителен:

"Не виждате ли, че съм по средата на нещо, зает съм?"

Искайте и ще ви се даде. Класически урок от Стив Джобс75 до 90%а от цялата помощ, която хората си оказват на работа, започва с отправяне на молба

Неуважението не е дискриминация. Ако някой се държи така пред непознат, вероятно е още по-зле в ежедневието в офиса.

3. Насажда съмнения

Воден от собствената си несигурност, нарцистичният шеф може да се опита да постави под съмнение вашите умения, постижения и опит.

Ако разкажете за някакво постижение например, той може да ви отговори така: "Това изглежда малко преувеличено" или "Това ли е всичко, което сте направили?".

Това са признаци, че работата с такъв човек ще ви накара да се съмнявате в уменията и способностите си.

Лаптоп класата, която работи от вкъщи, живее в измислен свят, смята МъскМъск е категоричен, че служителите на Twitter и Tesla трябва да работят в офиса

4. Големи обещания без конкретика

Нарцистичният шеф ще ви представи визия за бъдещето, в която вие сте звезден играч, но подробностите са обвити в мъгла.

Така че, ако чуете неща, които ви звучат твърде добре, за да са истина, като например:

"Мисля, че един ден може да станеш главен изпълнителен директор!" или: "С удоволствие бих те повишил скоро, напомняш ми за мен, когато бях на твоята възраст", най-вероятно накрая ще се окажете в задънена улица.

Запомнете, че нарцистичният шеф няма намерение да споделя светлината на прожекторите с подчинените си.

Пет токсични навика на нарцисистите по отношение на паритеНарцисистите са едни от най-трудните за общуване хора

5. Необосновани критики

Конструктивната, професионална обратна връзка не е в инструментариума на нарцисиста.

Той може да ви каже неща като: "Интересен подход, но ми се струва малко остарял" или "Интригуващо е как измерваш успеха, но не съм сигурен, че бих нарекъл това победа".

Ако обратната връзка изглежда безполезна и по-скоро прилича на подмолна атака, вероятно е точно такава.

В заключение може да се каже, че интервюто за работа е двупосочен процес – вие оценявате тях толкова, колкото и те вас. Затова се доверявайте на инстинктите си и не се страхувайте да се откажете от възможност, която не ви се струва подходяща.