Европейският парламент призова за нови правила, които да гарантират, че стрийминг услугите плащат справедливо на изпълнителите. В предложението е залегнала и идеята за повече прозрачност относно начина, по който алгоритмите генерират предложения за изпълнители, които да се стриймват, и за това кои песни получават най-голямо популяризиране.

Предложените промени ще имат за цел да гарантират, че по-малките изпълнители получават справедливи компенсации. Понастоящем ставките на авторските възнаграждения се определят по начин, който кара изпълнителите да приемат по-ниско заплащане за разпространението на тяхното съдържание в замяна на видимост в стрийминг платформи като Spotify и Apple Music. Членовете на Европейския парламент (ЕП) се интересуват преди всичко от въвеждането на нови правни рамки, които да подпомогнат артистите.

Какво иска Уолстрийт от стрийминг гигантите през 2024 г.Отговорът може да e прост: абонаментен пакет, само че за стрийминг. Но да накараш конкуренти да си сътрудничат е толкова сложно, колкото да се справиш с регулацията
Te смятат, че настоящият начин на разпределение на авторските възнаграждения е несправедлив. Настоящите алгоритми облагодетелстват големите лейбъли и изпълнители при предоставянето на предложения, което затруднява популяризирането на по-малко популярни и разнообразни жанрове.

"Културното многообразие и гарантирането, че авторите са признати и справедливо заплатени, винаги са били наш приоритет. Ето защо искаме правила, които да гарантират, че алгоритмите и инструментите за препоръчване, използвани от услугите за стрийминг на музика, са прозрачни, както и при използването на инструменти за изкуствен интелект, като поставят европейските автори в центъра", посочва докладчикът Ибан Гарсия дел Бланко от Испания, цитиран от Engadget.

Като част от този призив за промяна, членовете на ЕП искат да има повече регулации по отношение на използването на изкуствен интелект. Реалното прилагане на правна рамка от страна на регулаторните органи на ЕС може да отнеме известно време, за да се осъществи. По подобен начин регулаторните органи на Обединеното кралство също повдигнаха въпроса за справедливостта на заплащането в приложенията за стрийминг и дори започнаха да проучват въздействието на алгоритмите върху навиците за слушане. Не е тайна, че стрийминг платформите осигуряват повече от половината от приходите на музикалната индустрия в световен мащаб - около 67%.