Те са радикални в много отношения – подкрепят общности като LGBTQ, мигранти, бездомни, зависими - изобщо май всеки изхвърлен по някакъв начин от забързания ритъм на града, който никога не спи – Ню Йорк.

Продават феминистка литература, наричат себе си „общност“, работят в кооператив и като че ли не харесват корпоративната култура, движеща останалата част от Америка. И имат проблеми – съседите им искат да ги изгонят.

Запознайте се с Bluestockings - книжарница в Долен Ийст Сайд, Манхатън.

Наред с продажбата на литература и организирането на културни събития, тя предлага и една доста нетрадиционна услуга – помощ за наркозависими, разказва The Guardian.

Звучи странно, но за всичко си има обяснение.

От години в САЩ има огромен проблем с употребата на т.нар. опиоиди. Това са обезболяващи медикаменти, създадени с идеята да се дават на терминално болни хора. Те са много по-силни и много по-пристрастяващи от наркотици като хероина например. Масовото им изписване на пациенти започва в средата на 80-те и началото на 90-те и бързо става ясно, че злоупотребата е неизбежна. Така препарати като оксиконтин и фентанил се превръщат в новата мода сред наркозависимите. В наши дни те са истински бич и никой не може да каже колко хора са умрели от употребата им.

По следите на фентанила: Шоу програма за Америка ли е борбата с наркотицитеПрекъсването на потока от незаконен фентанил от Мексико е основен приоритет за администрацията на президента на САЩ Джо Байдън

Тъй като решаването на този проблем е невъзможно, властите на много места в САЩ се опитват поне да минимизират щетите. Най-общо казано подходите в такива случаи са два.

Единият е силов – повече полиция, повече арести, повече хора в затвора, макар и за минимални количества. Вторият залага по-скоро на подкрепата – създаване на условия за намаляване на смъртните случаи и помощ за онези, които искат да се откажат.

Ню Йорк като че ли избира втория. Затова е създадена щатска програма, чрез която се раздават важни консумативи. Единият е препаратът “Налоксон” с търговското име “Наркан”. Това е антидот срещу опиоидите и е с доказано действие при свръхдоза. Просто казано, ако се приложи на предозирал човек, “Наркан” блокира опиоидите и спасява живота му.

Вторият безплатен консуматив са тест лентите за фентанил. С тях всеки зависим може лесно да провери дали в дозата, която смята да вземе, има фентанил. Това е важно, защото той е изключително силен и може лесно да се предозира. Често пъти той се добавя към хероин, no употребяващият може да не знае за това и съответно да вземе свръхдоза.

Епидемия от предозиране - битката на САЩ с фентанила става все по-труднаПървият скок на смъртните случаи се регистрира през 2015 г. Оттогава ръстът се запазва заедно с данните за все по-голямото разпространение

Бидейки отворена към всякакви проблеми, книжарницата Bluestocking се включва в програмата и започва да раздава безплатно тези консумативи. Основателите ѝ казват, че го правят в опит да помогнат на хора, изпаднали в беда. Твърдят, че така са спасили човешки животи. Най-вероятно са.

Това обаче никак не се харесва на съседите им в Долен Ийст Сайд. Районът около книжарницата на ул. „Съфолк“, където се местят по време на пандемията, започва да се пълни с наркозависими. Те влизат в обекта, вземат каквото им е нужно, а след това не се отдалечават. Вместо това остават в района, употребяват там, понякога припадат или спят по тротоарите. Изобщо, мястото започва да изглежда като свърталище на наркозависими.

Тогава живеещите наоколо започват да недоволстват. Намират подкрепа сред представители на градските власти и медиите. Преди няколко месеца изданието The New York Post излиза с унищожителен материал за ситуацията около книжарницата. Живеещите наоколо настояват търговският обект да бъде затворен и преместен. От Bluestockings отговарят, че нямат вина за големия брой наркомани. Собственикът на имота, където са под наем, обаче ги предупреждава и ги заплашва с изгонване.

Оксиконтин - или как се печели от човешка болкаИсторията на едно от най-силните обезболяващи, които светът познава

„Съседите правят връзка между нашето идване тук и това, че виждат повече зависими. Но аз мисля, че щеше да стане същото, дори и да не се бяхме преместили. А и смятам, че сме спасили човешки животи“, казва пред The Guardian Ракел Еспасанде, една от собственичките на книжарницата.

Трудно може да се отсъди кой е прав и кой крив, но напрежението е факт и продължава вече месеци. Живеещите наоколо обвиняват книжарницата, че привлича наркомани, а собствениците на търговския обект се оплакват, че ги заливат с вода, замерят ги с предмети и ги заплашват.

Двете страни не могат да се разберат и свадата става още по-голяма. Досега е направена поне една подписка с искане за затваряне на обекта.

„Хората, които се местят в квартали като Долен Ийст Сайд, не са подготвени да се сблъскат бедността на града и епидемията от фентанил. Не искат да излизат на улицата и да виждат това. Те просто искат зависимите да ги няма“, казва местният активист Майлс Смути, цитиран от The Guаrdian.

Матю Пери е починал от ефектите на кетамин, показва аутопсията54-годишният актьор от Приятели беше открит безжизнен в дома си в Калифорния през октомври

От книжарницата се опитват да успокоят съседите си със следното обръщение:

„Разбираме, че на много хора им трудно да приемат реалност с бедни и бездомни. Нека това неудобство ни обедини, за да можем да се отнасяме към всички наоколо с уважение“.

Това никак не помага, дори обратното. Един от съседите до започва да стреля по бездомниците с въздушен пистолет.

Щатският департамент по здравеопазването прави изненадваща проверка, по време на която не са установени никакви нарушения. И излиза със заключение, че раздаването на безплатните препарати не „влошава качеството на живот в района“. От близкия културен и арт център обаче се оплакват, че наркозависими употребяват пред детския театър и те не могат да направят нищо.

В този спор няма лесни отговори и прости решения, признават и участниците в него. Ракел Еспасанде напомня, че книжарницата съществува в Долен Ийст Сайд повече от 20 години и не е необичайно наоколо да се навъртат наркозависими. Необичайно е да си наемеш апартамент на висока цена и да не проучиш в какъв квартал се местиш, казва тя и добавя: „Този проблем не може да бъде решен като просто изриташ хора, които са тук десетилетия преди теб и се опитват да оцеляват.“