“За пример” е името на фондацията, която основават създателят на SiteGround Иво Ценов и изпълнителният директор Тенко Николов, съобщават от IT компанията.

“SiteGround от години подкрепя различни образователни и социални инициативи, затова естествено дойде решението да основем своя фондация, която ще се казва “За пример” и ще работи в областта на здравеопазване, образование и спорт”, коментират Тенко Николов и Иво Ценов.

Двамата са сред десетте българи, определени за “Будители на 2022” - обществената кампания на БНР, която излъчва десет личности, създали промяна и творили добро през годината.

До момента SiteGround е сред най-големите инвеститори в българското образование.

През 2021 г. компанията подкрепя фондация “Заедно в час” с 20 000 лева, а от 2022 г. ангажиментът е на стойност 100 000 лв. за период от три години или общо 300 000 лв.

Компанията ще дари в рамките на пет години 12 милиона лева на първия български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Сумата ще покрие разходите за възнаграждение на учените от световен ранг, които институтът ще привлече да преподават в страната ни, за период от пет години.

SiteGround е сред най-големите инвеститори, наред с българското правителство и технологичните гиганти като Google и Amazon. Компанията е предоставила дарения и на различни неправителствени организации, които подкрепят кариерно ориентиране за млади хора, както и предприемачески проекти и менторство.

SiteGround е международен лидер в IT хостинг технологиите и услуги за уеб страници. Създадена преди повече от 18 години, днес е най-голямата независима компания в своята сфера на дейност, със сървърни центрове в Европа, Азия и Америка и над 2.8 милиона домейна на клиенти в световен мащаб.

SiteGround е една от трите компании, които световната платформа за изработка на сайтове WordPress препоръчва. Лидерският екип на SiteGround управлява над 500 души в офисите си в София, Пловдив и Стара Загора.