Френските власти вземат сериозни мерки, за да „изчистят“ Париж от бездомните хора по-улиците, изпращайки ги в други градове, пише CNN.

Според запознати усилието е заради предстоящите летни Олимпйски игри през 2024 г.

В момента стотици, ако не и хиляди хора, нощуват по парижките улици. В огромната си част те са мигранти, дошли наскоро във Франция и неуспели да получат социално жилище или по-прилична финансова помощ. Спят по улици, подлези, метростанции.

Всяка седмица между 50 и 150 души биват разселвани. Разбира се, правителството отрича действията му да имат нещо общо с предстоящата Олимпиада, но редица неправителствени организации подозират, че именно това е причината.

„Чухме, че ще дойдат да ни вземат днес, но не знам къде ще ни откарат“, казва пред CNN един от бездомните мигранти.

През 2017 г. той тръгва от Етиопия, минава през Судан и Либия и влиза в Европа през Италия. След това се озовава във Франция. Сега може да се каже, че се е „закрепил“ – има постоянна работа, но въпреки това не може да си намери жилище, тъй като наемите в Париж са изключително високи. Социалните жилища пък са малко. Затова много чужденци разчитат на настаняване в хотели, за които плаща държавата. Това обаче също е временно решение.

Отскоро собствениците им са започнали да разтрогват договорите си с правителството. Може би те също се подготвят за очаквания поток туристи за Олимпиадата догодина. Така или иначе за мигрантите има все по-малко места.

Ето защо властите прилагат нова стратегия – разселване. Да се намерят бездомните в Париж не е трудна задача. Те са концентрирани основно в района на Ил дьо Франс, известен с това, че там са концентирани голяма част от социалните услуги за бедни хора. Официалните данни сочат, че поне половината бездомни - около 100 хил. души - успяват да намерят временен подслон в региона.

Дебнат отвсякъде: В коя европейска дестинация има най-много джебчииВ оживени райони с тълпи от хора и около популярни локации, чужденците трябва да бъдат особено бдителни

Няколко големи автобуса спират близо до споменатата метростанция. Те са обградени от полицаи, носещи табели „Марсилия“ и „Бордо“, т.е. новите „домове“ на парижките бездомници. Социални служители информират мигрантите, че могат да се качат в рейсовете, за отидат в посочените градове, където ще бъдат настанени. Който иска да остане в Париж, трябва да докаже, че работи на постоянна работа.

От пролетта насам поне 1800 души са изселени от столицата на Франция по този начин. В провинцията са построени временни убежища, където тези хора да бъдат настанени. Техният капацитет обаче е ограничен.

Неправителствени организации, работещи с бездомните, обвиняват държавата, че не може да се справи с проблема и вместо това просто го „мести“ някъде другаде. Правителството е подложено на натиск и заради недостатъчните социални помощи за мигрантите.

През миналата година Франция е получила над 155 хил. молби за убежище.

Наскоро вътрешният министър Джералд Дарманин обяви, че страната ще приеме политическите бежанци, които биха станали жертва на гонения в родината си. Едновременно с това обаче той каза, че ще останат затворени за пристигащите нелегално, които не са заплашени от преследване.

Президентът Еманюел Макрон пък каза, че държавата харчи по 2 млрд. евро годишно за настаняване на бездомни хора. Коментарът му бе:

„Франция не може да се справи с цялото нещастие по света“.

С намаляването на договорите са хотелско настаняване в Париж проблемът се изостря още повече.

След него и потоп. Politico търси наследниците на МакронНасилието на протестите срещу пенсионната реформа във Франция е лошо. Това, което ни казва за политическото бъдеще на страната, е още по-лошо

Освен, че ще е домакин на лятната Олимпиада в столицата ще се проведе и световно първенство по ръгби. Преди няколко месеца бившият минситър по жилищната политика Оливие Клайн заяви, че „трябва да мислим в перспектива и да се опитаме да оправим бъркотията“, говорейки за предстоящите спортни събития. И после отрече новата правителствена стратегия да има нещо общо с тях.

Хората, които критикуват властта, че само „премества“ проблема, посочват, че в провинициалните центрове за настаняване бездомните могат да останат за три седмици. През това време се полагат усилия да им се помогне с намиране на работа и жилище, но около 1/3 от тях се озовават отново на улицата. В Бордо например този дял достига дори до 40%. Сега правителството се опитва по спешност да увеличи капацитета на центровете и да построи нови, но е ясно, че това няма как да реши проблема изцяло.

Част от мигрантите вече отказват да се качат по автобусите. Те знаят, че на някои, заминали за Бордо например, им е обещавано, че няма да имат проблеми с настаняването. Оказало се обаче, че това е само за първите три седмици. След това трябва да напуснат центровете. Затова много от спящите по улиците на Париж избират да останат там, където са.