UPS се присъедини към група големи компании, които настояват за връщане към превърналото се в аномалия петдневно работно време в офиса.

Гигантът в областта на доставките последва JPMorgan Chase, IBM и Boeing сред работодателите, които изискват лично присъствие за поне част от работната си сила.

Стремежът към работа на терен от понеделник до петък отразява желанието на висшите ръководители да пренаселят офисите и да се върнат към предпандемичните начини на работа, отбелязва The Wall Street Journal.

По време на оспорваните трудови преговори в UPS представители на профсъюз заявиха, че шофьорите и складовите работници са възмутени от това, че работят на място, докато другите могат да си стоят вкъщи.

"Много вярвам в силата на единството. От гледна точка на нашата култура ние сме мрежова компания, не само с логистични възможности, но и с лични взаимоотношения." заяви главният изпълнителен директор на UPS Карол Томе.

IBM към хората си: Преместете се близо до офис или напуснете компаниятаВ последното проучване за персонала на компанията пише, че към края на 2022г. тя е имала около 288 000 служители

Въпреки това все още е сравнително необичайно за големите работодатели да изискват корпоративните служители да прекарат работните дни присъствено, пише WSJ.

Класацията Fortune 500 съобщава, че 82% от компаниите предлагат поне някакви възможности за дистанционна работа.

Анализ на професора по икономика от Станфордския университет Никълъс Блум установява, че през януари 2024 г. американците са прекарали около 30% работейки от вкъщи , което до голяма степен е същото като предната година.

Броят на дружествата, изискващи присъствие на пълен работен ден, е намалял до 38% в края на 2023 г. от 49% в началото на годината, според Scoop Technologies, софтуерна компания, която проследява усилията за връщане в офисите.

Миналата година JPMorgan Chase издаде служебна бележка, в която уведомяваше управляващите директори, че настоява те да бъдат плътно в офисите пет дни в седмицата.

„Усеща се като старт на учебна година“. Идва ли наистина връщането в офиса?Когато намирането на нова работа стане по-трудно, силата е у работодателя

Миналата есен Boeing също съобщи на служителите в търговското си подразделение, че трябва да присъстват пет дни в седмицата, без да определя краен срок или да заплашва с последствия тези, които не го направят.

"Тъй като продължаваме да наемаме нови служители и да продължаваме работата по разработването на самолетите, е полезно екипите да са по-често в офиса, за да подкрепят ангажиментите ни към клиентите и да си сътрудничат на живо", заявиха от компанията.

Служителите се оплакаха в социалните медии, а профсъюзът, представляващ инженерите заяви, че някои от членовете му планират да напуснат, ако бъдат принудени да се върнат.

Проучванията многократно са показвали, че има разминаване между мениджърите и служителите по отношение на политиките за връщане в офиса. Много от хората искат да запазят известна гъвкавост, докато изпълнителните директори посочват, че се надяват на по-голямо присъствие на терен.

Как да подобрите работния си процес през тази годинаПоставяйте си основни цели в началото на всяка седмица

Производителя на чипове Qualcomm изисква от персонала си да прекарва четири дни в седмицата в офисите. Главният изпълнителен директор Кристиано Амон заяви, че не вижда необходимост от промяна на политиката за лично присъствие на пълен работен ден.

В централата на Qualcomm в Сан Диего офисът изглежда така, както преди пандемията, като инженерите работят заедно, а другите до голяма степен спазват политиката, казва Амон.

"Върнахме се към нормалното."

Години наред работодателите смятаха, че нямат достатъчно влияние, за да накарат служителите да се върнат в офиса, коментира WSJ. Сега, в условията на смекчаващ се пазар на труда и съкращения на персонала, някои хора казват, че се чувстват принудени да се явяват присъствено.