Туристът Джаспър Чан броди припряно из тайландския храм Уат Арун в столицата Банкок.

Вместо да отдели внимание на световноизвестните мозайки, украсяващи структурите на храма, 30-годишният юрисконсулт се мъчи да остане на линия, за да осъществи видеовръзка в Whatsapp.

"Съдията е прекратил изслушването и иска отговор на въпросите си възможно най-скоро? Сега нямам лаптоп си със себе си!", казва той с изнервен тон на колегата си.

"Имаше големи групи туристи, които се разхождаха наоколо и правеха снимки, докато единствено аз гледах, телефона, опитвайки се да намеря тихо кътче, за да приема разговора", признава впоследствие Чан пред CNBC.

Хора като Чан са над една трета от пътуващите, които изпитват затруднения да се изключат от ежедневието по време на ваканция, показва проучване на Priority Pass Collinson, в което мнозинството от анкетираните се сблъскват с постоянния натиск да бъдат свързани с устройствата си.

Зашеметяващите 73% от тях изразяват притеснения, че ще изпуснат съобщения, ако не проверяват непрекъснато телефоните си, се казва още в проучването, цитирано от CNBC.

Прав ли е Блумбърг, че работещите дистанционно играят голф всеки петък?Работещите дистанционно „не просто не работят; ами по същество са във ваканция“, смята милиардерът

"Запазването на дистанционния модел на работа след пандемията изостри постоянната свързаност с работните устройства, а границите между професионалния и личния живот продължават да се размиват", казва Тод Хандкок, глобален търговски директор и президент на Collinson за Азиатско-тихоокеанския регион.

Натрапчивото усещане, което държи туристите привързани към техните устройства, е наречено страх от изключване (fear of switching off) или FOSO. Донякъде то е сходно със страха от пропускане (fear of missing out) FOMO, който означава притеснението, че няма да бъдете включени във вълнуващи преживявания или дейности, които се случват на другите.

FOSO може да се разглежда като продължение на FOMO, допълва Хандкок. "Страхът от прекъсване на връзката с устройствата отчасти произтича от страха да не пропуснем новостите в работата", уточнява той.

Това тревожно чувство може да компрометира качеството на ваканциите.

Как да привлечете работещите дистанционно към мисията на компаниятаРаботодателите трябва да са наясно и че хоум офис служителите са различни и правилно да оценят и заздравят връзката си с тях

Да се изключиш напълно не е лесно

Сертифицираният клиничен психолог д-р Кортни Уорън свързва FOSO с преживяването на хората, които искат да се отпуснат, но не могат да се откъснат от ежедневните си задължения и да се насладят на настоящия момент.

По данни на консултантската фирма Kepios повече от половината население на света вече е в социалните медии. Голяма част от възрастните проверяват поне една платформа ежедневно и това може да доведе до пристрастяване, казва Уорън пред CNBC.

С ускоряването на темпото в ежедневието, да оставим електронните устройства и да се потопим в настоящето, особено по време на пътуване, не е толкова лесно.

Според проучването на Priority Pass, FOSO е по-разпространено сред по-младите туристи. Около 51% от анкетираните от поколението Z (18-27 г.) признават, че проверяват служебните си съобщения, докато пътуват, като този брой далеч надхвърля склонността на бейби бумърите (59-77 г.) – само 29% от тях казват, че го правят.

Бейби бумърите са съзрели като възрастни много преди появата на преносимите технологии и социалните медии, обяснява Това Клайн, доцент в Barnard College. "Някога се отменяше доставката на вестници, включваше се съобщение за извънработно време на гласовата поща на стационарния телефон и се заминаваше на почивка", казва той.

Анатомия на новия офис: Социален хъб, а не място за работа Бъдещето на офиса е, че в него влизате само два или три дни в седмицата и става дума за срещи, обучения, презентации, събития. Офисът е за свързване, обясняват експерти

По-младите поколения, като Z и милениалите (27-42 години), са израснали с технологиите и е по-вероятно да са постоянно свързани с тях, подчертава Хандкок.

29-годишният Джеферсън Лоу прекарва една седмица през март в спускане със сноуборд по склоновете на Нисеко, един от най-популярните живописни курорти в Япония.

След всяко спускане, когато връстниците му изтупват снега и се отправят към лифтовете за още една обиколка, Лоу изважда телефона си, за да провери движението на фондовия пазар. "Това се превърна по-скоро в начин на живот... Да, работа, но и от любопитство", казва Лоу, който работи като търговец на валута. Признава, че веднъж дори е следил среща на Японската централна банка, докато е бил на пистите.

Размиване на границите

Други са по-твърди в установяването на лична политика "без работа" по време на почивка.

Когато Тан Де Сюн, служител по продажбите в софтуерна компания в Сингапур, е в чужбина, освен за навигационни цели, се опитва изобщо да не докосва телефона си. "Ясно ми е, че трябва да поставям тънка граница. Нищо, свързано с работата, няма да бъде на личния ми телефон", каза той пред CNBC. "Проблем номер едно, който много хора правят, е, че разширяват бизнес приложенията си на собствения си телефон, като например Teams и Outlook."

При това той отбеляза, че естеството на работата му позволява лукса да се изключи по подходящ начин и да се занимава с работа, едва когато отпуската му приключи.

„Живеят повече, работят по-малко“ - с какво се примиряват работодателите?Дори когато заетостта расте бързо, служителите работят по-малко часове сега, отколкото през 2019 г.

Но не всеки може да се отпусне напълно.

Героят от началото на историята Джаспър Ча си спомня как в предишната си работа е поддържал достъп до служебните имейли на всички устройства и е проверявал и одобрявал документи, дори е приемал срещи по време на почивка, ако е било необходимо.

"Някои крайни срокове и времеви рамки са напрегнати. Аз съм само колелце във веригата и ако моите отговори се забавят, това ще се отрази на работата на всички останали надолу", казва той. Според него постоянното включване в мрежата допринася за невъзможността да се откъснем от работата. "Ако наистина исках да се откъсна, трябваше да бъда по-строг по отношение на границите", допълва той.

Въпреки това, страхът от изключване влияе различно на всеки отделен човек. Някои може да открият, че FOSO им помага да останат мотивирани и продуктивни, дори когато са в отпуск, докато други го смятат за стресиращо, допълват експертите.