Идеята за мост, който да свързва Сицилия с континентална Италия, съществува от векове.

Още римляните първи са я предложили преди хиляди години, мечтаейки за сухоземна връзка между Ботуша и Слънчевия остров.

Докато съществува Римската империя, мостът така и не става факт, но идеята остава на дневен ред.

Континентална Италия и Сицилия всъщност са разделени от Месинския проток, свързващ Йонийско море на юг с Тиренско море на север.

В най-тясната си точка протокът е широк 3,1 км, като от сицилианската страна се намира пристанищният град Месина, а от континенталната - калабрийският Вила Сан Джовани.

Мостът до Месина: Мафията и географията пречат на голямата италианска мечтаАко бъде построен, той ще е най-дългият висящ мост в света

През 2009 г. почти се стига до реализацията на моста, но през 2013 г. проектът е отменен. Сега обаче по всичко изглежда, че той наистина ще бъде построен, пише TimeOut. Новият проект за строителство най-накрая беше одобрен от правителството. За него от бюджета са отделени 11,6 млрд. евро и след като бъде завършен, ще бъде най-дългият висящ мост в света с дължина от цели 3600 метра.

Според проекта, теоретично съоръжението ще може да издържи на земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер и ветрове със скорост 186 мили в час.

Длъжностните лица предполагат, че той ще бъде завършен едва през 2030 г.

Сицилия може да стане европейски енергиен хъб. Но не всички са съгласниЗащо губернаторът Ренато Шифани издаде забрана за монтиране на соларни панели Дотогава, придвижването ще продължи да се осъществява по старомодните начини.

Самолетът и фериботът са най-разпространените начини за преминаване през Месинския проток, въпреки че можете да се възползвате и от влак от Сицилия директно до Рим и Неапол, който се качва на собствен ферибот.