За 24 години власт на президента Владимир Путин в Русия беше унищожена системната опозиция, а политическите опоненти на Кремъл бяха хвърлени в затвора, избягаха в самоналожено изгнание или, при някои обстоятелства, бяха убити.

На предстоящите избори обаче се появява един претендент за дългогодишната власт на Путин в лицето на Борис Надеждин. Заставайки зад платформа за мир с Украйна, приятелски и кооперативни глобални отношения и честни избори, както и за по-справедливо гражданско общество и по-малко държава, той подаде кандидатурата си за президентския пост в сряда.

Кремъл се опитва да омаловажи потенциала на Надеждин да промени изхода от изборите и да попречи на смятаната за сигурна победа на Путин - прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков посочва пред CNBC: "Не сме склонни да преувеличаваме нивото на подкрепа за г-н Надеждин".

Путин събра над 2 млн. подписа в подкрепа на кандидатурата си за президентТъй като е издигнат като независим кандидат, според руското законодателство, той трябва да има поне 300 000 регистрирани поддръжници


Въпреки това фактът, че той дори се опитва да се кандидатира на избори с антивоенна платформа - и получава известна обществена подкрепа - показва, че има апетит към неговите възгледи, а това вероятно ще изнерви Кремъл.

Руските политически анализатори посочват, че 60-годишният Надеждин не е политически аутсайдер или новак, а част от руския политически естаблишмънт - бивш депутат, член на политически партии, подкрепящи ръководството на Путин в началото на неговата кариера преди повече от две десетилетия.

Кандидатурата му за президентските избори изглежда е толерирана от настоящото политическо ръководство на Русия и от отговорниците за вътрешната политика в страната, въпреки опасенията на някои прокремълски активисти, които преди това разглеждаха Надеждин като член на системната опозиция, осигуряваща воал на политическия плурализъм и легитимност на до голяма степен автократичното ръководство на Русия. Според политически анализатори обаче неговата нарастваща популярност и известност напоследък са променили това възприятие и сега той представлява предизвикателство и дилема за Кремъл с наближаването на изборите.

"Той винаги е бил против войната и критичен към бойните действия, но играеше по правилата и не смееше да оспорва политическото статукво. Беше абсолютно част от системната опозиция, но реши да отиде по-далеч", коментира руският политически анализатор Татяна Становая, старши научен сътрудник в Carnegie Russia Eurasia Center и създател на анализаторската компания R.Politik, пред CNBC. „Веднага след като повярва, че хиляди хора стоят зад него или дори стотици хиляди, той реши да играе друга игра. И това изобщо не се харесва на наблюдателите на вътрешната политика. За тях това е подставено лице, това е главоболие и проблем. Сега Надеждин се е превърнал в предизвикателство".

В година с ключови избори, дезинформацията е основен глобален рискПроучването на Световния икономически форум се отличава с намаляването на опасенията за икономически опасности като инфлация и рецесия


Пързаляне по тънък лед?

Надеждин е добре познато лице в Русия. Бивш депутат от Държавната дума, той се изявява в популярни телевизионни шоу програми, в които става известен с критичните си възгледи за войната на Русия срещу Украйна, или това, което Москва нарича "специална военна операция". Анализаторите обаче отбелязват, че той много внимава да не прекрачи границите на неотдавна приетото законодателство, което превърна "дискредитирането" на въоръжените сили в криминално престъпление и може да доведе до лишаване от свобода.

Надеждин печели част от руската общественост и в края на миналата година е номиниран за участие в изборите от дясноцентристката партия "Гражданска инициатива". Създадена преди малко повече от 10 години, в своя манифест партията заявява, че "целта ѝ е държавата да бъде слуга на човека, а не негов господар" и добавя, че иска да възстанови индивидуалните свободи в Русия - свободата на словото и правото на протест, както и да съживи отношенията със Запада. Надеждин е казвал в интервюта, че ще сложи край на войната с Украйна, която определя като "фатална грешка".

Това са смели думи в днешна Русия и самият Надеждин е казвал, че не е сигурен защо все още не е арестуван заради възгледите си. Особено на фона на факта, че много негови поддръжници се наредиха на опашка при минусови температури, за да изразят подкрепата си и, което е изключително важно, да сложат подписите си в подкрепа на кандидатурата му за участие в изборите на 15-17 март.

Кандидатите, представляващи политически партии в Русия, трябва да съберат поне 100 000 подписа от поне 40 региона в Русия, за да бъдат допуснати до изборите. Путин, който се кандидатира като независим кандидат (за което са необходими поне 300 000 подписа), според съобщенията е събрал над 3,5 милиона подписа.

Неустойчивото харчене на Путин и призракът на руския икономически махмурлукРуснаците стават неустойчиво зависими от плащания, свързани с войната


Заобиколен от свои поддръжници и представители на пресата, когато тази седмица представи кандидатурата си пред Централната избирателна комисия, Надеждин заявява, че са внесени 105 000 подписа, въпреки че според уебсайта на кампанията му са събрани малко над 200 000. Екипът не представя подписи, събрани от руски граждани в чужбина, тъй като се опасява, че те ще бъдат отхвърлени.

Централната избирателна комисия, която контролира изборните процеси в Русия, сега трябва да се произнесе дали тези подписи са допустими. Като се има предвид подкрепата за Надеждин, това може да се окаже неудобно за Кремъл и вече се споделят опасения, че избирателните органи могат да открият множество грешки, което означава, че формалност - реална или не - може да му попречи да участва в изборите.

Становая смята, че това е вероятен сценарий:

"Наистина ми е трудно да си представя, че на Надеждин ще бъде позволено да участва в изборите, това би било много странно".

По думите ѝ вероятно ЦИК на Русия няма да признае част от подписите, които Надеждин е събрал.

Политическата 2023 в Европа: Нова война, изборни обрати, тежки компромисиВижте десетте ключови момента, които оформиха политическите и обществени събия на Стария континент


Андраш Тот-Чифра, сътрудник в програмата "Евразия" в Института за външнополитически изследвания, от своя страна, акцентира пред CNBC, че сега Кремъл трябва да прецени дали да допусне Надеждин до балотаж и възможността той да се представи по-добре от очакваното при гласуването или да не допусне кандидатурата му, преди да бъдат нанесени реални щети на репутацията на сегашният стопанин на Кремъл. Дори и да знае, че спирането на кандидатурата на Надеждин също може да разпали недоволство.

"Мнозина спекулираха, и аз мисля с право, че първоначалната идея да му се позволи да се кандидатира и да събира подписи, както и да изрази леко антивоенно послание в кампанията си, е била продиктувана от желанието да се покаже колко малко подкрепа има тази позиция в днешна Русия", казва Тот-Чифра. "Въпросът е доколко смятат политическите технолози на Кремъл да позволят това да продължи и да разрешат Надеждин да бъде включен в бюлетината. Почти съм сигурен, че Кремъл ще анализира тези рискове през тази седмица, докато Централната избирателна комисия проверява подписите“.

Според неговите прогнози вероятно Кремъл смята, че рисковете, свързани с изваждането на Надеждин от избирателните списъци, са по-малки от тези при допускането му до участие.