САЩ нанесоха въздушни удари в Ирак и Сирия срещу повече от 85 цели, свързани с Революционната гвардия на Иран (IRGC) и милициите, които тя подкрепя. Според съобщенията са убити над 30 души като отмъщение за смъртоносна атака срещу американски войски, предава Reuters.

Ударите, които включват използването на бомбардировачи B-1 с голям обсег на действие, бяха първите в многостепенния отговор на администрацията на президента Джо Байдън на атаката с дрон, при която в Йордания бяха убити трима американски военнослужещи в края на януари.

САЩ обявиха вчера, че ударите са били извършени успешно по елитните ирански сили и проирански групи в Ирак и в Сирия. Атаката е продължила тридесетина минути, поясни Белият дом. През следващите дни се очакват още военни операции на САЩ, посочва Reuters.

Ударите засилиха конфликта, който се разпространява в региона след избухването на войната между Израел и Хамас.

Говорителят на външното министерство на Иран Насър Канаани каза в изявление, че атаките на САЩ представляват „още една авантюристична и стратегическа грешка, която ще доведе само до повишено напрежение и нестабилност в региона“.

Ирак също осъди атаките на САЩ, заявявайки, че са убити 16 души, включително цивилни.

Американската окупация в някои части на Сирия не може да продължава повече, заяви сирийската армия. Тя съобщава, че при американските удари са загинали цивилни и военни, има ранени цивилни и военни и са били нанесени големи материални щети.

Сирийската армия заявява още своята решимост да освободи сирийската територия от тероризма и от окупацията.

Според сирийския Център за правата на човека най-малко 18 проирански бойци са били убити в Източна Сирия.

От санкции до преки удари: Три начина, по които САЩ могат да накажат Иран Директен удар по територията на Ислямската република би бил безпрецедентен


САЩ: „Ние не търсим конфликт“

Въпреки ударите, Пентагонът заяви, че не иска война с Иран и не вярва, че Техеран също иска война, въпреки че републиканският натиск за нанасяне на директен удар се увеличава, посочва Reuters.

Иран, поддръжник на Хамас, се стреми да стои настрана от самия регионален конфликт, въпреки че подкрепя групи, навлезли в битката от Ливан, Йемен, Ирак и Сирия - така наречената „Оста на съпротивата“, която е враждебна към Израел и интересите на САЩ.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза след ударите, че Байдън е насочил допълнителни действия срещу IRGC и тези, които са свързани с него. „Това е началото на нашия отговор“, каза Остин, добавяйки: „Ние не търсим конфликт в Близкия изток или където и да е другаде, но президентът и аз няма да толерираме атаки срещу американските сили“, каза Остин.

В изявление на иракското правителство се казва, че зоните, бомбардирани от американски самолети, включват места, където иракските сили за сигурност са разположени близо до цивилни места. В него се казва още, че 23 души са били ранени в допълнение към 16 убити.

Белият дом твърди, че САЩ са информирали Ирак преди ударите. По-късно Багдад обвини Съединените щати в измама, като заяви, че твърдението на САЩ за координация с иракските власти е „неоснователно“.

Първи американски жертви в Близкия изток вдигнаха цените на петрола Трима американски служители са убити, а най-малко 34 ранени след атака срещу база между Сирия и Йордания Сирийското външно министерство заяви, че Съединените щати подхранват конфликта в региона по „много опасен начин“. В петък президентът на Иран Ебрахим Раиси каза, че страната му няма да започне война, но ще „отговори силно“ на всеки, който я тормози.

Хамас осъди ударите на САЩ и заяви, че Вашингтон налива "масло в огъня".

Великобритания нарече Съединените щати свой „стабилен“ съюзник и заяви, че подкрепя правото на Вашингтон да отговаря на атаки.

Полският външен министър Радек Сикорски, пристигайки за среща на ЕС в Брюксел, каза, че ударите на САЩ са резултат от „игра с огъня“ на ирански подставени лица.

От Ливан до Сирия: В кои региони САЩ и Иран могат да влязат в пряк сблъсъкЗасега двете страни избягват пряката конфронтация, но напрежението расте Ирански съветници подпомагат въоръжени групировки както в Ирак, където Съединените щати имат около 2500 войници, така и в Сирия, където имат 900.

От средата на октомври над 165 дрона и ракети бяха насочени срещу американските сили в Сирия и Ирак, но при тях нито един американски военнослужещ не беше убит. Първите жертви американските военни дадоха при удара с дрон, нанесен срещу военна база в Йордания, на границата със Сирия.

Съединените щати смятат, че дронът, който уби тримата войници и рани повече от 40 други души в Йордания, е създаден от Иран, казват източници на Reuters.