В неделя руският космонавт Олег Кононенко постави световен рекорд за общо време, прекарано в Космоса, изпреварвайки сънародника си Генадий Падалка, прекарвайки в орбита повече от 878 дни, съобщиха от руската космическа корпорация.

В 08:30 ч. по Гринуич Кононенко счупи рекорда, посочват от Роскосмос, добавяйки, че се очаква той да достигне общо 1000 дни в космоса на 5 юни, а до края на септември да навърти 1110 дни.

"Летя в космоса, за да правя любимото си нещо, а не за да поставям рекорди", казва Кононенко в интервю за ТАСС от Международната космическа станция (МКС) на около 423 км от Земята. "Гордея се с всичките си постижения, но още повече се гордея с това, че рекордът за обща продължителност на престоя на човек в Космоса все още се държи от руски космонавт."

Руска космическа симулация изолира шестима доброволци за една годинаПроектът SIRIUS има за цел да проучи въздействието на продължителната изолация върху човешкото здраве


59-годишният космонавт отне първото място от Падалка, който натрупа общо 878 дни, 11 часа, 29 минути и 48 секунди в Космоса, съобщават от Роскосмос.

Съветският съюз стресна Запада в първите години на космическата надпревара, като пръв изстреля спътник в орбита около Земята - Спутник 1, през 1957 г., а след това съветският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек, който пътува извън Земята през 1961 г. Но след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. руската космическа програма се сблъска с огромен недостиг на средства и корупция. Официалните лица под ръководството на президента Владимир Путин неведнъж са обещавали да обърнат тенденцията на упадък на руските космически програми, въпреки че според анализаторите все още съществуват сериозни проблеми.

Живот в Космоса

Кононенко разказва, че редовно тренира, за да противодейства на физическите ефекти от "коварната" безтегловност, но че едва след завръщането си на Земята е осъзнал колко много живот е пропуснал.

Русия отложи спасителна мисия в Космоса заради повредаЗабавянето се дължи на нови проблеми с херметизацията на резервоарите за охлаждаща течност


"Не се чувствам изолиран", казва той. "Едва след като се върнах у дома, осъзнах, че в продължение на стотици дни в мое отсъствие децата са растели без татко. Никой няма да ми върне това време."

По думите му космонавтите вече могат да използват видеоразговори и съобщения, за да поддържат връзка с роднините си, но подготовката за всеки нов космически полет става все по-трудна заради технологичния напредък.

"Професията на космонавта става все по-сложна. Системите и експериментите стават все по-сложни. Повтарям, подготовката не е станала по-лесна", казва той.

Кононенко мечтае да отиде в Космоса още от дете и се записва в инженерен институт, преди да премине обучение за космонавт. Първият му космически полет е през 2008 г. Сегашното му пътуване до МКС стартира миналата година с кораба "Союз МС-24".

Китайската космическа станция ще посрещне първите си обитателиКитай ще изпрати първите астронавти на собствената си космическа станция в четвъртък тази седмица


МКС е един от малкото международни проекти, по които Съединените щати и Русия все още си сътрудничат тясно. През декември Роскосмос съобщи, че програмата за кръстосани полети до МКС с НАСА е удължена до 2025 г.

Отношенията в други области между двете страни се влошиха след нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години, на което Вашингтон отговори с изпращане на оръжия на Киев и налагане на няколко кръга от санкции на Москва.