Според рядко интервю със секретно украинско подразделение, стоящо зад една от знаковите атаки руски кораби с управляеми ракети от миналата седмица, за операцията са били нужни шест морски дрона, задвижвани с реактивни ски.

Украинското разузнаване обяви, че руският военен кораб "Ивановец" е претърпял множество удари по корпуса си, преди да бъде потопен от безпилотните апарати в залив на окупирания от Русия Кримски полуостров.

Един от пилотите, които са извършили атаката, заявява пред CNN, че при нападението са използвани десет дрона MAGURA, шест от които са поразили и в крайна сметка потопили руския военен кораб – пореда срамна загуба за руския Черноморски флот.

Дроновете MAGURA са дълги само няколко метра и се задвижват от реактивни ски, казва пилотът, но имат голям обсег от около 800 километра, което дава на неговото подразделение свободата да ги пуска от различни части на украинското крайбрежие за мисии срещу кримски цели.

Украйна засилва производството на части за военни дронове у дома В момента страната има повече пилоти, отколкото е капацитетът ѝ за снабдяването им с машини и оръжия


Пилотът, идентифициран с повиквателен знак "13", е член на специално подразделение в Агенцията за отбранително разузнаване на Украйна (GUR), което е свързано с редица атаки в Крим и в самата Русия, като често използва безпилотни самолети за нанасяне на удари далеч извън обсега на конвенционалните оръжия от арсенала на Украйна.

Все повече дронове

Киев все по-често се обръща към безпилотните апарати, за да изравни силите си с Русия, като през последните седмици бяха извършени редица атаки с дронове, които поразиха стратегически цели в Русия.

Петролната и газовата инфраструктура на Москва също е под заплаха, след като дрон атакува руски петролен терминал на около 100 км западно от Санкт Петербург.

Руснаците "започнаха да се събуждат през нощта от експлозии", заявява ръководителят на отбранителното разузнаване на Украйна Кирило Буданов пред CNN в края на януари. "Те започнаха да виждат реалната картина на войната".

Отвъд бойното поле: Дроновете поглеждат към Космоса Автономните превозни средства по земя и въздух имат все по-голямо приложение в космическите мисии


Висшият украински генерал призовава за по-широко използване на безпилотни летателни апарати и на бойното поле, както за да се спаси животът на украинските войници, така и за да се неутрализира материалното предимство на Русия в областта на оръжията и боеприпасите.

"Именно тези безпилотни системи, заедно с други видове съвременни оръжия, осигуряват най-добрия начин за Украйна да избегне въвличането в позиционна война, в която ние нямаме предимство", пише главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний в статия за CNN миналата седмица. "Накратко, това не означава нищо друго освен цялостно препроектиране на бойните действия - и отказ от остарялото, стереотипно мислене".

След завземането на Крим от Русия през 2014 г. - и след допълнителните загуби от нахлуването на Русия през 2022 г. - Украйна вече не разполага с функциониращи военноморски сили в Черно море. Но потопяването на "Ивановец" е още една победа срещу Черноморския флот на Русия. Най-значимият от нейните удари беше нападението над кораба "Москва" през април 2022 г., което принуди Русия да промени начина си на действие в близост до контролираните от Украйна райони.

„Бижутерска работа“

Обратно у дома: Дроновете връщат войната в Русия През последните седмици атаките с безпилотни апарати на руска територия значително се увеличават


„Въздействието на безпилотните самолети е впечатляващо, но това е деликатна работа“, казва един от пилотите на дронове. "Основното нещо е да усещаш дрона. Ако го насилите дори малко повече, може да загубите контрол. Бих казал, че това е като бижутерска работа”.

Контролирани от разстояние чрез Starlink, дроновете могат да бъдат предварително програмирани и за дългите пътувания през Черно море. По думите на интервюирания от CNN пилот той постоянно следи пътя на дрона, а насочването към целите в последния момент често се контролира ръчно.

Той добавя, че полезният товар на дрона от 250 кг може да бъде увеличен до 300 кг, "но няма нужда да се прави това". Дори срещу някои от най-здравите кораби на Черноморския флот на Москва дроновете са доказали своята ефективност.

Дълги почти шест метра, те се движат под водата, а след като се появят на повърхността, са трудна мишена за защитаващите се руснаци.

Война на дронове: Нови атаки срещу небостъргач в Москва През последните месеци Москва обвинява Украйна, че извършва удари с безпилотни самолети на нейна територия, включително един по Кремъл


"Те са доста трудни за забелязване, особено в открито море. Този размер затруднява управлението им, защото морето е бурно, но също така прави много по-трудно за врага да ни удари", казват от Група 13.

Въоръжението на борда на руските военни кораби не е проектирано с оглед на безпилотните апарати, което ги принуждава да използват оръдия, по-подходящи за дуели с други кораби. В крайна сметка обаче често те не успяват да спрат военоморските безпилотни апарати.

"Никой военен кораб не може да бъде толкова маневрен, колкото тези дронове", категоричен е в заключение украинският пилот.