Данъчната тежест в Европа се различава значително в отделните държави, а работещите отделят за държавната хазна средно около една трета от месечната си заплата.

Това сочат данни за 2022 г., цитирани в новата класация на Euronews. Служителите в западноевропейските и развитите страни плащат значително повече, се казва още от авторите на проучването.

Дания (55,9%), Австрия (55%), Португалия (53%), Швеция (52,3%) и Белгия (50%) са някои от държавите с най-високи ставки на данъка върху доходите на физическите лица.

Румъния (10%), България (10%), Босна и Херцеговина (10%), Косово (10%) и Северна Македония (10%) са европейските държави с най-ниски данъци.

Защо в Дания са доволни от по-високите данъци

Изненадващо е, че не всички граждани са недоволни от по-високите данъци.

В Дания например, те достигат главозамайващите 55,9%.

Много граждани там обаче смятат, че това е инвестиция в колективното бъдеще на страната или е равносилно на закупуване на определено качество на живот.

Важно е да се отбележи, че според Доклада за световното щастие за 2023 г. Дания е класирана на второ място сред най-щастливите страни в света за четвърта поредна година.

Без изненади: Финландия остава лидер в списъка на най-щастливите страниАнализирани са изчерпателни данни от социологически проучвания от 146 държави за последните четири години, за да определят най-щастливите държави

Високата данъчна ставка позволява на всички слоеве на обществото, независимо от пола, социално-политическото или икономическото положение, да се възползват от едни и същи възможности, като по този начин значително се намалява икономическата и социалната тежест.

По-голямата част от образованието, особено висшето, в Дания е безплатно, като студентите получават и стипендия от правителството.

Тази подкрепа продължава и на работното място, като родителите имат право на 52 седмици отпуск, от които 32 се плащат от държавата.

Датският модел на пазара на труда, наречен модел на гъвкава сигурност, осигурява гъвкавост за работодателите и сигурност за работниците, като набляга на активното участие в трудовия живот. Това позволява както на работниците, така и на държавата да осигурят мрежа за сигурност в случай на безработица.

В този смисъл мнозина са доволни да плащат своя дял от данъците, особено ако публичните услуги, които реално получават, са с високо качество.

Коя е най-добрата държава за пенсиониране в Европа? От 2021 г. насам три държави доминират в глобалния индекс на Mercer CFA Institute

Това обаче има и своите недостатъци, тъй като Дания е принудена да предлага стипендии за образование и на студенти от други страни от ЕС, въпреки че те рядко се задържат дългосрочно в страната.

Компенсират ли високите данъци системите за социална сигурност

В Австрия, друга страна с високи данъци (55 %), системата за социално осигуряване, която включва здравноосигурителна система, пенсионноосигурителна система и система за трудови злополуки, е високо ценена. Освен това тя обхваща и майчинството и безработицата.

Страната изисква всички служители да бъдат осигурени, както и хората, получаващи обезщетения за безработица, пенсии или друг вид финансиране, основано на нуждите.

Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕСНай-високите нива на средния разполагаем доход са в западните и скандинавските страни, докато в повечето южни и източни държави те са по-ниски

В Белгия се удържат почти 65% от заплатите

В страни като Белгия самотните бездетни хора понасят тежестта на най-високите данъци, докато семейните двойки с деца са по-малко натоварени.

Въпреки че страната може да се похвали с високо качество на здравеопазването, регистрацията за системата му е дълъг и сложен процес, включващ регистрация в социалноосигурителния фонд и в обществения здравноосигурителен фонд. Трябва да се плащат и месечни вноски за социално осигуряване.

Така например, жител на Белгия със заплата от 45 000 евро, се облага с 25% до 15 200 евро, с 40% над 15 200 евро, с 45% над 26 830 евро и с 50% над 46 440 евро.

Освен това, служителят ще трябва да плаща 13,07% вноски за социално осигуряване. Трябва да се плаща и специална социалноосигурителна вноска, която варира между 9,30 и 60,94 евро на месец.

Следователно лице с тази заплата ще взема в дома си приблизително 1867 евро на месец.

Цената на труда: Къде са най-високите и най-ниските заплати в ЕССпоред Statista през 2022 г. средните годишни заплати са варирали от 73 642 евро в Исландия до 24 067 евро в Гърция

Като се има предвид, че минималната работна заплата в Белгия е 1 994,18 евро на месец преди облагане с данъци, месечното възнаграждение при заплата от 45 000 евро би оставило на местното лице почти толкова след удръжките.

През последните години това доведе до нарастващо недоволство сред белгийците, които смятат, че не получават това, за което плащат данъци, в сравнение с държавите от Скандинавието.

Според ОИСР обаче Белгия бавно полага усилия за намаляване на данъчното облагане, като в периода 2009-2022 г. ставката за средностатистическия работник ще бъде намалена с около 2,7 %.

В кои държави от ЕС получават най-малко и къде заплатите растат?Най-малко получават в България, а най-много – в Дания

В Швеция уважават и се доверяват на данъчните

Подобно на Дания, шведските граждани също нямат нищо против да плащат по-високи данъци, в този случай около 52,3%, за висококачествени обществени услуги.

Шведската данъчна агенция Skatteverke, е една от агенциите с най-голямо доверие и уважение в страната, като отстъпва единствено на Шведската служба за патенти и регистрация (PRV) и на отдела за недвижими имоти, Lantmateriet.

Това се дължи на факта, че данъчната агенция участва в повечето аспекти от живота на гражданите, като например раждане, брак, преместване на имоти и други, и се грижи за предоставянето на висококачествени услуги.

Не само това, тя е и много дружелюбна към клиентите и достъпна, което я прави още по-надеждна.

Хиляди излязоха на протест в Брюксел с искане за по-добри заплати и услуги Протестът се проведе по време на преговорите на ЕС за новия Пакт за стабилност и растеж, който има за цел да ограничи дълга и дефицита на страните членки

Ниски данъци в Източна Европа

За страните от Източна и Югоизточна Европа, като Румъния, България и Босна и Херцеговина, които все още развиват инфраструктурата и икономиките си, по-ниските данъци са начин за привличане и (надяваме се) задържане на чуждестранни инвестиции.

Тези страни често предлагат по-евтина работна ръка и производствени разходи, данъчни облекчения и богатство от неизползвани пазари и възможности.

Те се стремят да осигурят и по-добър стандарт на живот, тъй като разходите са значително по-ниски от тези в повечето западноевропейски държави.

В Южна и Източна Европа са едни от най-бързо развиващите се икономики, като България, Северна Македония, Румъния и Кипър. Тези държави се разглеждат като следващите места за растеж на редица компании и индустрии, отбелязват авторите на класацията.

България е на последно място в класацията за най-щастливи нации в ЕСПреди нас на дъното остава единствено Германия - водещата икономика на ЕС

През последните месеци обаче, в съседна Румъния например се опитват да увеличат данъците за служителите в софтуерния сектор. Правителството се опитва и да премахне освобождаването от здравни осигуровки за служителите в строителството, хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, за да увеличи данъчните приходи.

Компенсират ли по-големите заплати високите данъци

В някои случаи средните заплати в държави с по-високо данъчно облагане като Дания и Австрия също са по-високи, което до голяма степен облекчава финансовия натиск.

По данни на Евростат средната заплата в Дания през 2022 г. е около 62 972,33 евро, а в Австрия - 68 690,65 евро.

Това се дължеше на по-отвореното договаряне на заплатите, например заради датския модел на труд с гъвкава сигурност, както и на по-големия акцент върху образованието и ученето през цялата кариера.

В някои държави се наблюдава и по-голямо търсене в сектори с високи заплати, като например финанси, банково дело, право и медицина.

Ще увеличи ли темпът на инфлацията данъчната тежест

Инфлацията също е фактор, който би могъл да утежни данъчната тежест.

Експресни данни: Инфлацията в еврозоната бележи лек спад през януариГодишният ръст на основните цени възлиза на 2,8%, което съответства на прогнозата на икономисти

Войната в Украйна доведе до рязко покачване на цените на енергията и храните през последните няколко години. Други конфликти, като например войната между Израел и Хамас, също допринесоха за това, а прекъсването на веригите на доставки в Червено море допълнително подхрани цените на енергията и другите стоки.

Ако тази тенденция се запази, повишаването на потребителските цени също ще окаже по-голям натиск върху портфейлите на потребителите, като по този начин ще направи по-високите данъци по-трудни за заплащане.

Въпреки че през януари инфлацията в еврозоната спадна до двугодишно дъно от 2,8%, Европейската централна банка все още поддържа предпазливо оптимистичен подход, зависещ от данните, преди да вземе решение за намаляване на лихвените проценти, допълва Euronews.