В четвъртък Службата по изменение на климата (C3S) на Европейския съюз съобщи, че светът е преживял най-горещия януари в историята, продължавайки поредицата от температурни рекорди, подхранвани от климатичните промени.

Миналият месец надминава предишния рекорден януари, който се случи през 2020 г., в регистрите на C3S, датиращи от 1950 г. насам.

Първият месец от годината чупи рекорда, след като 2023 г. се класира като най-горещата година на планетата в глобалните статистики от 1850 г. насам, тъй като причиненото от човека изменение на климата и метеорологичното явление Ел Ниньо, което затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан, повишиха неимоверно температурите. Всеки месец от юни насам е бил най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години.

Светът се оказва опасно близо до границата на глобалното затопляне Глобалните температури непрекъснато се повишават от 70-те години на миналия век насам


"Не само, че това е най-топлият януари в историята, но и току-що преживяхме 12-месечен период с над 1,5 C над референтния период преди индустриализацията", предупреждава заместник-директорът на C3S Саманта Бърджис.

Американски учени, цитирани от Reuters, смятат, че шансът 2024 г. да бъде още по-гореща от миналата година е едно към три, а този да се нареди сред петте най-топли години - 99%.

Феноменът Ел Ниньо започна да отслабва миналия месец, а учените смятат, че той може да се модифицира в по-хладния си аналог Ла Ниня по-късно тази година. Въпреки това средните глобални температури на морската повърхност през миналия месец бяха най-високите за януари в историята.

Температурен рекорд: 50 градуса в Пърт на 25 декемвриПредишният рекорд на същия ден в Пърт е отчетен през 1968 г., когато са измерени 42 градуса


В Парижкото споразумение от 2015 г. страните се договориха да се опитат да ограничат глобалното затопляне до под 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, за да се избегне отключването на по-тежки и необратими последици. Въпреки че за 12-месечен период температурата надхвърля тази ставка, светът все още не е нарушил целта на Парижкото споразумение, която се отнася до средната глобална температура за десетилетия.

Някои учени смятат, че целта вече не е реалистична, но призовават правителствата да действат по-бързо за намаляване на емисиите на CO2, за да ограничат максимално превишаването на тази стойност. Провал би означавал смъртоносните жеги, суши, покачващи се океански нива и съответно огромни проблеми за човечеството.