Движението и емоциите са неразривно свързани с музиката, а тя – с хората.

Но ако музиката е "универсалният език на човечеството", означава ли това, че всички реагираме на мелодиите по един и същи начин?

"Изглежда, че хората "усещат" музиката по сходен начин на различни места по света", обясняват пред Euronews авторите на ново проучване. "Така че, има нещо универсално в начина, по който музиката активира движенията ни".

Екипът от центъра в Турку, Финландия, сравнява източноазиатски и западни участници за своето изследване, като избира две противоположни в географско отношение култури с различни музикални традиции.

Заедно с изследователи от Китай анкетират около 2000 души във Великобритания, САЩ и Китай как се чувстват, докато слушат музика.

От Вивалди до Pink Floyd: Какво да слушаме за повече продуктивност в офисаРолята на музиката на работното място се простира отвъд обикновеното забавление. Ключът се крие в правилния жанр с подходяща сила на звука

Щракане с пръсти и поклащане на глава

Участниците били помолени да слушат едни и същи музикални клипове и след това да оцветят рисунка на човешкото тяло, като посочат кои части на тялото им се променят по време на песента.

"Промяната" умишлено била оставена неясна, за да могат участниците лесно да се самооценят. (Ако искате и вие да опитате, можете да участвате в онлайн въпросника тук)

В резултат на резултатите, учените създали т.нар. карти на телесните усещания (BSM), които показват как се променят усещанията на хората, когато слушат една и съща песен.

Now and Then: Какво движи успеха на „последната“ песен на The BeatlesПесента Now and Then, създадена от AI, стана хит № 1

Най-забележителното?

Въпреки че произхождат от различни култури, намиращи се на противоположни краища на света, повечето участници отговорили по един и същи начин.

"Това е още по-поразително, защото нямахме никакви възрастови ограничения, нито пък взехме предвид социално-икономическите фактори по някакъв начин. Така че, въпреки това разнообразие от индивидуални различия, открихме много последователни емоции и телесни усещания при нашите респонденти.

Много рядко се получават толкова чисти резултати като тези", казват авторите на проучването.

Хитовата песен Shake it Off на Тейлър Суифт, категоризирана като "забавна", кара всички участници да усетят промени в пръстите на краката и движенията на главите си. Респондентите от западни държави усещат повече емоционалност от източните участници, които вместо това са по-енергични в движенията на ръцете си.

При песента Angel of Death на метъл групата Slayer, категоризирана като "агресивна", усещанията и на западните, и на източните участници са концентрирани в областта на главата. На Изток усещанията се проявяват и в областта на стъпалата и ръцете.

Все пак, има някои разлики - западните участници регистрират повече "вътрешно усещане", когато слушат агресивни песни, отколкото източните.

Връзката на музиката с човешките емоции и движения

Кимането с глава и потропването с крака е рефлекторна реакция, която се проявява още в детска възраст.

И дори ако хората не се движат физически, излагането на музика може да активира сензорно-двигателните области в мозъка, което означава, че той обмисля движение. Но емоциите, предизвикани от музика, функционират по различен начин (и понякога парадоксално) от емоциите в други, реални житейски ситуации.

Тъжната музика помага срещу физическа болка, според ново проучванеВ изследването са участвали 63 души, поканени да изберат две песни - любимата им на всички времена и тази, която биха „взели“ със себе си на безлюден остров

Учените обаче все още нямат отговор на въпроса дали музиката разчита на същите мозъчни или телесни механизми като друг вид емоции, например страх".

Някои от участниците в проучването били помолени да опишат емоциите си, докато слушат песни - тъжните и нежни били оценени като силно релаксиращи, но с ниска енергийна стойност, което може да обясни защо слушането на тъжни песни понякога парадоксално може да ни накара да се чувстваме добре.

"Тъгата в музиката е интересна, защото е различна от тази в реалния живот. Наистина се чувстваме тъжни, но не избягваме тъгата, предизвикана от музиката, по подобен начин, както се опитваме да избегнем да бъдем наистина нещастни в ежедневието си.

Така че дори в контекста на музиката и изкуството тези отрицателни емоции могат да бъдат усетени като положителни", обясняват учените.

Оливия, която се превръща в гласа на младото поколениеОще през 2021 г. тя разби класациите с песента си „Driver’s Licence“, в която се засягат всички близки на тийнейджърската душа теми

Сега целта им е да разширят изследването, за да проследят какво се случва с мозъчната активност на хората, когато слушат различни жанрове и да се разбере как музикално-индуцираните емоции действат в мозъка.

Центърът за PET в Турку работи по ново изследване, което анализира мозъчни сканирания на хора, лежащи неподвижно, докато слушат музика и подготвят ново проучване за връзката между музиката и човешките емоции.