Великият учен Албърт Айнщайн не е участвал в създаването на атомната бомба. Но има сериозен принос проектът за нея да бъде задвижен - нещо, за което впоследствие той съжалява.

Освен музикант Боб Марли е бил и политчески активист. Заради позиците му са се опитали да го убият.

А историята за Франкещайн може да има и комедиен прочит. В главната роля са едно странно момиче и нейният почти мъртъв приятел.

Това е списъкът на BBC с филми за гледане през февруари.

The Promised Land

Мадс Микелсен е любимият на всички злодей (опита да убие Даниел Крейг при първата му поява като Бонд), но тук е в ролята на добрия. Той е пенсиониран капитан от армията, който се опитва да разработи стопанство на недружелюбния датски полуостров Ютланд.

Не стига, че трябва да се бори с бедната земя, а му се налага да се разправя и с местен аристократ, който хич не харесва плановете на бившия военен. Работата става все по-сериозна, когато в спора се намесват оръжия и убийства.

Флимовият критик Фил де Семлейн казва, че Мадс Микелсен се отличава с внушително присъствие, а самия филм определя като датска версия на „Последният мохикан“.

Премиерата в САЩ бе на 2 февруари. За Великобритания, Ирландия и Швеция е на 16 февруари.

How to Have Sex

„Това е най-яката ваканция“, казват си три британски тийнейджърки, отиващи за първи път на почивка в Гърция без родителите си. Този филм би могъл да бъде перфектната комедия с целия шум, пиене и хаос, съпътстващи такива младежки преживявания.

Но нещата стават сериозни, когато едно от момичетата започва да се колебае дали да прави секс за първи път. Всъщност филмът разсъждава върху въпроси като взаимното съгласие, насилието и други „сиви зони“ около сексуалните преживявания, казва журналистът Айзък Фелдберг. Той определя филма като „свеж, забележителен, направен с много енергия и вълнуваща визия“.

Премиерата за САЩ бе на 2 февруари. В Канада и Нидерландия филмът излиза на 16 февруари.

Perfect Days

Режисьорът Вим Вендерс се завръща с тази красива история за един чистач на тоалетни в Япония. В свободното си време главният герой, изигран от Коджи Якушо, сади растения и чете.

Може и да не звучи като най-вълнуващия филм, но тук всеки детайл е премислен и всичко е казано без цинизъм, за да се покаже работата на един житейски зрял режисьор, който осъзнава кои са важните неща в живота.

Филмът бе номиниран за „Оскар“ в категорията за чуждестранни ленти, а Якушо спечели награда за изпълнението си в Кан.

Премиерата е на 7 февруари в САЩ, а във Великобритания и Ирландия – на 23 февруари.

The Taste of Things

Става дума за любов и храна. Действието се развива във Франция в края на XIX век. Готвачът Додин (Беноа Мажимел) и неговата помощничка Южени (Жулиет Бинош) приготвят изключителни ястия и са влюбени. Но тя отказва да се омъжи за него, независимо колко пъти той ѝ предлага.

“Лентата е кандидат за един от най-великите кулинарни филми, който всъщност е романтика“, пише Vox. Въпреки това фокусът е храната – вкусът, значението ѝ, емоциите, които предизвиква.

Премиерата в САЩ е на 9 февруари, а във Великобритания и Ирландия – на 16 февруари.

Einstein and the Bomb

Албърт Айнщайн не е участвал в разработването на атомната бомба. Той обаче е автор на писмо до американския президент Франклин Рузвелт, в което го убеждава да задвижи проекта по-бързо. Главното му опасение е, че Хитлер ще изпревари САЩ и ще разполага с това унищожително оръжие. Години по-късно великият учен ще осъзнае, че е сбъркал.

Част от тази история е разказана в „Опенхаймер“. Сега Netflix й обръща по-специално внимание. Във филма са смесени документални кадри и са пресъздадени събития, а в ролята на Айнщайн е Ейдън Макардъл.

В Netflix от 16 февруари.

Bob Marley: One Love

Последният филм на режисьора Рейналдо Маркъс Грийн беше много успешен. За ролята си в King Richard Уил Смит получи „Оскар“. Но на церемонията по награждаването зашлеви шамар на Крис Рок и след тази проява вече никой не се интересуваше, че е отличен като най-добър актьор.

Сега Грийн разказва за музикалната легенда Боб Марли. Той обаче се е съсредоточил върху един конкретен период от живота му – 1976-77 г. Тогава Марли е не просто музикант, а политически активна личност. Певецът оцелява в опит за убийство, докато подготвя грандиозен концерт с послание за мир в Ямайка.

В ролята на Марли е Кингсли-Бен Адир, който вече има опит с образите на легендарни личности – преди време изигра Малкълм Екс. Предизивикателство за актьора е бил ямайският акцент на Марли, превърнал се в запазена марка на музиканта.

Премиерата е на 14 февруари.

Drive-Away Dolls

След като направиха 18 филма заедно братята Коен решиха, че е време за нов подход. Джоел се захвана с режисурата на черно-бяла версия на „Макбет“ с участието на Дензъл Уошингтън, а Итън – с Drive-Away Dolls.

Това е история за приятелки-лесбийки, които тръгват на пътешествие с кола из Америка. Скоро обаче става ясно, че те са преследвани от група гангстери.

Филмът е безгрижен и забавен, пълен с теми като секс, преследване и глупави престъпници.

Премиерата е на 23 февруари.

Lisa Frankenstein

Лиса си пада по едно момче. Проблемът е, че той е... мъртъв. Тя ходи на гроба му и си говори с него, обяснява му колко много го харесва. И изведнъж той излиза от гроба в доста поизгнил вид.

Сега има нов проблем – момчето се разпада. Но Лиса намира решение. Двамата започват да събират части от други хора, за да закърпят гаджето ѝ.

Така се получава този комедиен прочти на историята за Франкещайн. Действието се развива в малко американско градче в края на 80-те години на миналия век.

Историята е създадена от носителката на „Оскар“ за сценарий Диабло Коди, артистичен псевдоним зад който се крие писателката и продуцент Брук Маурио.

Премиерата е на 9 февруари.

Argylle

Това е новата екшън-комедия от създателя на Kingsman Матю Вон. Ели е срамежлива и затворена, но талантлива писателка, автор на поредица шпионски романи а-ла Джеймс Бонд. Главният герой в тях е таен агент (в ролята Хенри Кавил).

Ели обаче не подозира, че нейните романи имат своето измерение и в реалния живот, докато не се оказва оплетена в истински шпионски екшън.

В ролите са още някогашната кеч звезда Джон Сийна и певицата Дуа Липа.

Премиерата бе на 2 февруари.

Madame Web

Положението със Спайдърмен е малко объркано. Той е част от вселената на Marvel, която е собственост на Disney. Няколко второстепенни герои от поредицата обаче още са на компанията Sony, което означава, че в техни поредици, като тази за Венъм например, се появяват и образи, свързани със Спайдърмен, но не и самият той.

Ето защо този филм, в който главната роля се играе от Дакота Джонсън, е създаден от Sony. Тя е парамедик в Ню Йорк, която изведнъж започва да вижда в бъдещето. В новото положение тя се сблъсква с един лош Спайди (Тахар Рахим), който пък се опитва да убие три момичета, които в бъдеще, ако останат живи, биха се превърнали в негови врагове.

Премиерата е на 14 февруари.