Когато съпрузите Лин и Стив Стоукс се пенсионират едва на 48 години, мечтата им не е да заживеят идилично като класически пенсионери.

Двойката от Бедфорд, Великобритания, всъщност копнее за нещо, типично за млади пътешественици: да обиколи света.

Стоукс са част от нарастващата тенденция на възрастни туристи с авантюристичен дух, които избират да прекарат пенсионерските си години в амбициозни и дългосрочни пътувания.

Феноменът се нарича "златна година на прекъсване" – зряла версия на прекъсването на гимназиалния курс за изследване и себепознание, и тепърва предстои да разтърси туристическата индустрия.

Тайният трик за щастлив брак: Ваканция без партньораСпоред туристическите компании самостоятелните ваканции са се превърнали в процъфтяващ бизнес за всички видове пътувания

Според неотдавнашно проучване на бутиковата круизна компания Fred, над две пети от хората над 55-годишна възраст твърдят, че са "авантюристи", пише Euronews.

Базираната в Обединеното кралство и притежавана от норвежците круизна линия установява, че почти една четвърт от анкетираните твърдят, че с възрастта са станали по-приключенски настроени, а трима от всеки 10 заявяват, че като пенсионери пътуват повече, отколкото като млади.

В проучването, проведено сред повече от 2000 души, повече от една трета от тях твърдят, че никога не са предприемали едно и също пътуване два пъти, а 38% заявяват, че планират да посетят няколко държави през 2024 г.

Компанията за приключенски пътувания в малки групи Intrepid Travel също наблюдава подобни тенденции.

"Резервациите на клиенти от Обединеното кралство на възраст над 60 години са се увеличили с 42% миналата година в сравнение с периода преди пандемията", казва Хейзъл Макгуайър, генерален мениджър на Intrepid за Обединеното кралство и Ирландия.

Круизните компании отчитат рекордни резервации за следващата годинаОператорите планират да увеличат цените през идните месеци

По данни на Fred, анкетираните активно решават да спестяват пари за пътуване, когато се пенсионират, като повече от една четвърт от британците вече са заделили средства за тази цел.

Данните на Службата за национална статистика на Обединеното кралство показват, че през последните четири години разходите на хората над 65 години за пътувания в чужбина са се увеличили с 37%.

Въпреки че тези клиенти харчат повече, за тях е важна и добрата цена. "Те искат да са сигурни, че получават най-доброто за парите си, когато става въпрос за интересни, уникални преживявания и комфорт, когато пътуват", казва Макгуайър.

На ледената граница: Да или не за туризма на АнтарктидаПосетителите на Антарктида ще достигнат 100 000 души за първи път през този туристически сезон, което е скок с 40% от предишния рекорд

Златните години на приключения

Лин и Стив Стоукс са блестящ пример за тази група пътешественици.

За 20-те години след пенсионирането си, те са изпълнили своя списък с дестинации. Освен че са посетили по-голямата част от Европа, са разгледали Гренландия и Египет, и са прекарали пет Коледи на Канарските острови.

"Спомням си как един колега ме попита какво смятам да правя, когато се пенсионирам", казва Стив, който сега е на 68 години. "Бях спестявал през по-голямата част от трудовия си живот и осъзнах, че пенсионирането ще ни даде възможност да правим неща, за които винаги сме мечтали - ще ни подари златни години на приключения."

Тази по-възрастна демографска група пътуващи също така избира по-дълги и по-амбициозни туристически ваканции.

Коя е най-добрата държава за пенсиониране в Европа? От 2021 г. насам три държави доминират в глобалния индекс на Mercer CFA Institute

"До момента на пенсионирането си бяхме склонни да посещаваме един и същ курорт за две седмици всяка година", добавя Стив. "Когато бяхме по-млади, не бяхме пътували много и изграждането на кариера изглеждаше основен фокус.", допълва мъжът.

Според Лин, пенсионирането е направило двойката по-авантюристично настроена. "Някои от най-интересните ни преживявания бяха посещението в Гренландия и наблюдението от палубата, докато преминавахме през айсберги, пирамидите в Египет и Северното сияние в норвежките фиорди", казва 64-годишната британка.

Макгуайър твърди, че резервациите отразяват този нарастващ интерес към приключенските пътувания от страна на пенсионерите. "Наскоро 77-годишен клиент посети базовия лагер на Еверест", допълва експертът.

Златна възраст: Нидерландия е перфектната страна за пенсионериИсландия, Дания и Израел са следващите в Глобалния пенсионен индекс за 2023 г.

Туристическият бранш и пулсът на тренда

Туристическите агенции и ваканционните компании незабавно реагират на интереса от по-възрастни клиенти и представят нови предложения за тях.

G Adventures, компания за приключенски пътувания, стартира тази година своята колекция Geluxe Collection с "пътувания, които се фокусират върху физическата активност, с уникално по рода си настаняване, изискана кухня и силен акцент върху общността и културата".

"Тези пътувания са внимателно подбрани за хора, които обичат приключенията, но ценят и взаимодействието с местните хора като част от туристическото преживяване", казва Ив Марсо, вицепрезидент в G Adventures.

Пример за подобрен тип преживявания са преход в Атласките планини и Сахара в южната част на Мароко или пешеходно сафари в националния парк Матусадона в Зимбабве.

Поколението Z и милениалите са спестовници. Бумърите си живеят животаВъзрастните поколения харчат на воля за ресторанти, хотели и пътувания

Алтернативните круизи в малки групи също са популярни за пътешествениците в зряла възраст.

"Круизите са най-добрият начин да пътувате – качвате се на борда, разопаковате багажа и сте на почивка. Вечер си лягате и на сутринта се събуждате на ново място", съветва Лин.