Миналата година не беше добра за изпълнителните директори.

През 2023 г. 1914 бизнес лидери в САЩ са напуснали постовете си, според доклад на Challenger, Gray & Christmas. Това е най-високият процент на текучество, отчетен от глобалната компания, откакто започва да проследява напускането на изпълнителни директори през 2002 г.

Най-страшната част от статистиката е, че 19 от тези изпълнителни директори не просто са напуснали – те са починали по време на работа.

Това отразява прегарянето сред бизнес лидерите, коментира за Fast Company Стефани Мехта, главен изпълнителен директор и главен директор по съдържанието на Mansueto Ventures, която се фокусира върху начините за постигане на баланс между работа и личен живот във време, когато мениджърската работа става все по-трудна.

За да бъдете успешни в бизнеса, първо трябва да се погрижите за себе си Ако възнамерявате да развивате успешно една компания, първо трябва да се съсредоточите върху собственото си израстване - не можете да помогнете на други хора, ако не се чувствате способни и уверени

СТАНЕТЕ ПО-ДОБРИ „КОРПОРАТИВНИ СПОРТИСТИ“

Мехта цитира Никхил Деогун, който съветва компании и изпълнителни директори по критични въпроси в ролята си на главен изпълнителен директор на Americas for Brunswick Group. Според него дисциплината е ключова за избягване на прегарянето.

„За да вършите работата си устойчиво, трябва да сте по-добър „корпоративен спортист“, е съветът, който предава Деогун и добавя: „Трябва да си дисциплинирани и усърдни по отношение на това, което правите и с кого се срещате“.

Правилото на 2024, за да сте наистина по-добре: Спрете да се престараватеПрекаленото старание и мислене са начини да се чувстваме по-сигурни, но те могат сериозно да навредят на психическото и физическото ни здраве

ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА СЕБЕ СИ Е ЧАСТ ОТ ВАШАТА РАБОТА

Много успешни изпълнителни директори установяват рутина или навици, които им позволяват да се откъснат от работата. Изпълнителният директор на Starbucks Лаксман Нарасимхан например медитира 20 минути сутрин и 10 минути преди лягане. Основателят и главен изпълнителен директор на Beautycounter Грег Ренфрю намира баланс, като дава приоритет на семейството, но и намира малко време всяка вечер да остане сама със себе си.

Секс, наркотици и електронни таблици. Кой лекува Уолстрийт от зависимостиСъстояния като депресия, тревожност и пристрастяване остават табу за много финансови компании

НАУЧЕТЕ СЕ ДА КАЗВАТЕ „НЕ“

Много изпълнителни директори и основатели са водени от комбинация от амбиции и желание за външно утвърждаване, което може да доведе до нездравословно поведение и умора.

Джери Колона, бивш рисков капиталист и коуч на главни изпълнителни директори, призовава клиентите си да се включат в процес на „радикално самоизследване“, по време на който да разберат какво им пречи да казват „не“ на непрекъснатите изисквания.

А ето как Колона практикува това, което проповядва:

„Когато остарях, посивях и, може би, помъдрях, разбрах, че нещата, които ме карат да живея извън равновесие, да деприоритизирам собствения си живот и благополучие, са по-често вътрешни двигатели, които тълкуват погрешно света и ме карат да мисля, че мога да бъда достоен за любов само ако, по ирония на съдбата, се изтощя толкова много, че изчезна (или, по-лошо, в крайна сметка искам да изчезна).

Отговорът е прост (но труден): Кажете „не“. Кажете „не“ дори на най-страшните части от себе си, които ви казват „успехът ми зависи от това да се самоубия“. Това е лъжа, която, за щастие, надраснах.“