Седмица преди да започне мечтаната си работа в Google, Шарлийн Лий е обзета от дълбок страх.

„Исках да докажа на всички, че не само заслужавам да бъда там, но и че съм най-добрата от най-добрите. Разсъждавах, че ако работя достатъчно усърдно и казвам „да“ на всичко, моят шеф и колегите ми никога няма да поставят под съмнение способностите ми. Ще ме възприемат като част от 10-те процента най-добри служители“, пише Лий за Fast Company.

Поема толкова много работа, че до края на втората година завършва всяка седмица, чувствайки се едновременно объркана и съсипана.

„Харесвах това, което правех, но бях толкова изтощена, че прекарвах съботите, лежейки в леглото и гледайки сериали. Един ден, след като приключих работа в 1 часа сутринта, не забелязах приближаваща кола, докато пресичах улицата. За малко да ме ударят“, разказва още Лий. Сега тя управлява Material Change, консултантска група, подпомагаща млади професионалисти и нови мениджъри, и е лектор в университета Дюк.

Въпросният момент ѝ напомня за усещането за физическа крехкост, което е изпитала след като получава спортна травма в колежа. „Физическото възстановяване беше трудно и фактът, че контузията сложи край на кариерата ми като спортистка, беше болезнен. Най-трудното беше, че не можех да бъда напълно себе си“, споделя Лий за осъзнаването колко много е вредил този подход към работата на здравето ѝ.

От тениса до бизнеса: Защо спортистките стават добри мениджъри Скорошно проучване на Ernst & Young сочи, че 94% от жените на високи управленски позиции са били атлети

„Вместо да се стремя да бъда в топ 10 на най-добрите мениджъри, реших, че искам да бъда в топ 10 по отношение на здравето - физическо и психическо“, пише бившият мениджър в Google и предлага 5 здравословни навика, на които сега учи професионалисти и студенти, които са в началото на кариерата си. По думите ѝ те помагат не само да постигате краткосрочни цели, но и да поддържате представянето си във времето на и извън работното място.

Открийте какво ви дава енергия

„Всеки път, когато си вземах почивка, се чувствах виновна, че не съм продуктивна. Четенето на роман изглеждаше по-малко уместно от анализирането на последните новини от индустрията. Защо да правите йога, когато една HIIT тренировка може да изгори повече калории?

Това, което пренебрегвах, беше как тези „по-малко продуктивни“ дейности бяха най-полезни, защото ме презареждаха“, споделя Шарлийн Лий.

Вечерните размисли за работа ви правят по-лоши лидери сутринНово проучване сочи, че пълноценната почивка в извънработно време ви прави по-добър мениджър

„Романите представяха нови перспективи и бяха забавни за четене. Практикуването на йога ми помагаше да се отпусна и да се насладя на спокойствието далеч от непрекъснатите звуци, идващи от телефона ми“, пише тя и добавя, че тези хобита са ѝ доставяли енергията, от която се е нуждаела, за да напълни емоционалния си и физически резервоар.

Когато откриете кои дейности ви дават енергия е също толкова важно да си позволите те да станат ваш приоритет. Създайте пространство за себе си, като включвате в сутрините си четене и упражнения, а вечерите прекарвайте на открито и с приятели. В свят, който непрекъснато изисква вниманието ви, вие сте тези, които трябва да защитите източниците си на енергия, защото никой друг няма да го направи, съветва Лий.

Пътят към дълготрайното щастие зависи от 7 прости избораКогато съдбата ви прати „крива топка“, направете изборите, които имат значение, и преминавайте през дните съзнателно и целеустремено

Изградете умишлена информационна диета

„Докато растях, обичах да чета. Но когато учителите и професорите спряха да препоръчват книги, спрях да мисля за съдържанието, което консумирам. Точно както ти си това, което ядеш, аз бях това, което чета. Затова си създадох информационна диета, за да подредя това, което вливам в ума си“, разказва Лий.

Започва внимателно да избира и филтрира източниците си на информация, книгите и дигиталното съдържание, което следи.

„Избрах теми, за които винаги съм искала да науча повече, като околна среда и журналистика. Също така се насочих към подкаст съдържание за човешкото поведение и щастие. Това ми помогна да създам лична програма за обучение, която е едновременно отваряща очите и забавна“, споделя основателката на Material Change.

Шварценегер съветва: Не напускайте работа преди бизнесът ви да е потръгналОсвен на нечовешката упоритост и амбиция, Шварценегер е и човек на разума

Одитирайте ценностите си всяка година

„В средата на двадесетте години се борих с вземането на решения, свързани с кариерата ми. Трябва ли да остана в същия отбор, тъй като съм близо до повишение? Или да се местя от държава на държава в търсене на нови възможности, което би върнало часовника? Вземането на решение беше трудно, защото ценностите ми – това, което смятах за важно – често си противоречаха“, пише Лий.

Тя цитира професор Люк Бърджис, според когото „чрез имитация хората се учат да искат същите неща, които другите искат, точно както се учат как да играят по същите културни правила.“

„Аз също исках същите неща като хората около мен - увеличение на заплата и по-висока позиция. Исках обаче и да преследвам нови предизвикателства и да инвестирам в растежа си. Всяка ценност, която имах, беше оформена от различни влияния в живота ми: от десетилетна отдаденост на родителите ми на една и съща компания до дългите отпуски, които приятелите ми си вземаха, за да обикалят света“, разказва Лий и добавя: „Трябваше да одитирам ценностите си, за да реша кое е вътрешно важно за мен спрямо това, което изглежда важно просто заради другите.“

Автопортретът, който кара околните да ви възприемат като положителни героиХората са склонни да пренебрегват по-квалифицираните кадри за сметка на такива с вроден талант

В продължение на три месеца си води дневник всяка сутрин, за да разбере защо ѝ е важно да учи. Пита ментори как са направили компромис между кариерното израстване и парите. „Размислите върху собствените ми ценности ми помогна да осъзная, че поемането на нови рискове е важно за мен въпреки „недостатъците“, които другите виждаха в това. Шест месеца по-късно се преместих в нова страна, за да поема нова роля“, разказва Лий.

„Проверката на моите ценности и развитието им, докато израствам всяка година, направи по-лесно вземането на решения: от това къде да живея до работата, която да върша. Все още изпитвам безпокойство и понякога се питам дали това, което правя, е подходящо за мен, но несигурността утихва, когато си спомня, че за мен е важно винаги да уча.“

Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

Направете си приятелска среда от нулата

Както казва Джим Рон, вие сте средната стойност от петте души, с които прекарвате най-много време.

„Затова във всеки нов град, в който съм се местила, както и на местата, където вече съм живяла, запазвам нагласата си, че започвам отначало и търся и инвестирам в хора, които ме вдъхновяват“, пише Лий.

Психолог от най-щастливата страна обяснява смисъла на живота с 3 думиФранк Мартела има кратък отговор на въпроса „Какъв е смисълът на живота?“

Експериментирайте с рутината

„Винаги съм предполагала, че ще бъда продуктивна веднага щом седна на бюрото си сутрин. Но ми отнема време, за да „включа“ мозъка си в режим на творческо мислене или да се справя с проблем, който съм избягвала. Подцених влиянието, което една рутина може да има върху представянето ми“, споделя Лий.

След години на изпробване на многобройни инструменти за производителност, минава на писалка и хартия, за да организира задачите си. Преди да започне работа, обмисля приоритетите си между големите предизвикателства за разрешаване и по-дребните неща като имейли, по думите ѝ.

„Слагам телефона си в чекмедже, докато върша задълбочена работа, за да намаля превключването на контекста. Първо отмятам най-малко любимата си работа. Точно както един спортист прави ритуал, за да се подготви за игра, сега имам рутина, за да вляза в най-доброто пространство за свършване на нещата“, споделя Лий и допълва: „По-доброто представяне не винаги означава повече усилия.“