Човешкият мозък е уникален. И много по-устойчив, отколкото предполагаме.

Редица научни изследвания през последните 20 години сочат, че той има невероятен капацитет и една много важна способност – да извлича най-доброто от всяка ситуация, независимо колко лоша е тя.

Тази функция се активира подсъзнателно, когато човек се сблъсква с неприятности. От началото на века психолозите Даниел Гилбърт и Тим Уилсън лансират идеята за този неизчерпаем оптимизъм на човешкия мозък.

Те го наричат активиране на психологичната имунна система, пише The Guardian.

Този защитен механизъм е сходен на класическата имунна система, за която всички са чували.

Става дума за серия от процеси, които мозъкът провежда, за да ни даде възможност да се ориентираме в обстановката и в крайна сметка да извлечем най-доброто от конкретната ситуация.

Ако например се провалим на интервю за работа, си казваме, че човекът отсреща се е държал грубиянски и това не е било работното място, което искаме. Или пък говорим с някого, който ни посочва ползите от настоящата работа, която си мислим, че мразим. Това може да се таксува и като самозаблуда, но тук целта е друга – да се чувстваш добре в кожата си.

Как да се противопоставим на негативните мисли в три стъпкиСклонността да се фокусираме върху негативните аспекти в себе си и другите се нарича негативно пристрастие

Често пъти хората подценяват колко нещастни могат да бъдат след негативни преживявания, казва Гилбърт. Това е така, защото точно тази настройка ни пази от трудностите и съответно не ги преживяваме в пълнота.

„Ние подценяваме бързината, с която чувствата ни може да се променят, просто защото подценяваме собствената си способност да ги променяме. А тази способност може да ни накара да се задоволяваме с малко и да не постигнем пълния си потенциал“, казва психологът.

И тъй като човек по принцип е много добър в способността да убеждава себе си, че нещата не са чак толкова зле, той понякога губи увереността, че може да се справя с далеч по-трудни ситуации. Ако обаче същият човек се научи да реагира по-адекватно на реалността, той би могъл да разчита на себе си повече и да поема по-големи рискове.


Ден на майстора на свободата. Или как да започваме уикенда по-рано?Не бихте ли предпочели да пиете коктейл този петък следобед?

Психологичната имунна система не е имунитет срещу неприятни случки. Тя е развитата способност да поемеш контрол върху себе си, да се учиш от грешките си и да си подготвен за следващия път, когато ще ти се случи нещо подобно.

Ето как тя може да бъде развита:

От негативно към неутрално мислене

Често пъти хората имат склонността да виждат само негативната страна. В тези случаи и самозаблудата не помага. Ключът обаче не е да се хвърляш в едната или другата крайност. Не, по-важно е да останеш неутрален и да се опитваш да наблюдаваш ситуацията отстрани.

Това е една от препоръчваните техники. Опитайте се да се настроите на неутрална позиция, която ви задоволява към настоящия момент. Ще имате достатъчно време да мислите и премисляте случката и да я оценявате. Но засега – по-спокойно.


3 месеца отпуск и пари за пътувания. Уникалните бонуси в 5 водещи компанииAirbnb например дава на служителите си по 500 долара на тримесечие за пътувания

Приемане на настоящето

Настоящето може да е кошмарно – ниско платена работа, липса на личен живот и приятели, никаква перспектива за развитие. Да, това e много неприятно, но в повечето случаи човек може да контролира поне част от аспектите в живота си.

Често пъти психолозите съветват първо да се съсредоточим върху елементарни неща – дишане, усещания, заобикаляща ни среда и едва тогава да приемем начина, по който се чувстваме в момента. Това означава контрол.

Много важен аспект в приемането на реалността е да не губите съня си. Да, работата ви и утре ще е точно толкова ниско платена или натоварена колкото и днес. Заслужава ли това да не спите цяла нощ, а на сутринта да сте като сдъвкан и изплют и все пак да отидете на същата работа? Едва ли.


За да бъдете успешни в бизнеса, първо трябва да се погрижите за себе си Ако възнамерявате да развивате успешно една компания, първо трябва да се съсредоточите върху собственото си израстване - не можете да помогнете на други хора, ако не се чувствате способни и уверени

Открийте собственото си значение

Всеки ден е битка, а животът винаги има с какво да ни изненада. Понякога се чувстваме като удавници в морето и спасение не дебне отникъде.

Често пъти точно в такива моменти човек има нужда от „светлината на морския фар“. Или иначе казано – от цел, която да постигне, от победа, която да извоюва, за да се почувства отново силен и значим.

Добре е в такива моменти човек да им реална преценка за себе си – да знае кои са силните и слабите му страни и след това да вземе решение с какво да се захване.

В крайна сметка всичко е въпрос на гледна точка. Може да сте страшно напрегнати за тримесечния си отчет или за предстоящата презентация, но ако си помислите, че представянето ви днес може да има благоприятен ефект върху кариерата ви след три месеца, перспективата се променя, нали?


Мозъкът работи по-добре, ако му спестите чувството си, че дължите повечеЧетири стратегии, които ще помогнат да постигате повече, като работите по-малко

И това ще мине

В науката съществува терминът „токсична позитивност“. Казано просто – това е тежка самозаблуда, която никой не бива да си причинява, защото едно е да се опитваш да извлечеш позитивното от всяка ситауция, а съвсем друг е да си затваряш очите за реалността.

Има случаи, в които просто трябва да признаем дискомфорта и лошото настроение. Няма лечение без точна диагноза. Осъзнайте проблема и съберете сили за решаването му.

И спете, не губете съня си, това помага много. Не забравяйте, че и след най-тъмната нощ идва светъл ден. И е време за нова битка.