Мюнхен е поставен под драконовски мерки за сигурност, след като геополитически лидери от цял свят се събират за ключовата Конференция по сигурността в града.

Очаква се това да бъде едно от най-значимите издания в 60-годишната история на събитието, определяно като "Давос на отбраната", отбелязва CNBC.

Мюнхенската конференция по сигурността ще събере около 60 държавни глави и над 85 правителствени служители в продължение на три дни в баварския град, за да обсъдят настоящи и бъдещи въпроси на глобалната сигурност.

"Призракът" на втори мандат за Тръмп

Този уикенд в центъра на вниманието ще бъдат продължаващите войни в Европа и Близкия изток - и потенциалните пътища за тяхното разрешаване.

Нарастващото напрежение в Тихоокеанския регион, разширяването на НАТО и потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом също се очаква да заемат важно място в дневния ред.

ЕС с гневна реакция след заплахата на Тръмп към НАТОЛидерът на републиканците предложи Русия да бъде

"Призракът" на евентуален втори мандат на Тръмп е надвиснал над събитието, след като миналия уикенд той заяви, че ще насърчи Русия да прави "каквото си поиска" с членовете на НАТО, които не успеят да изпълнят целта си за 2% разходи за отбрана.

Все пак подкрепата на Тръмп за Кремъл беше привидно отхвърлена през седмицата, когато руският президент Владимир Путин заяви, че би предпочел "по-предсказуем" президент като настоящия Джо Байдън да спечели изборите в САЩ.

Посланията на Зеленски, Блинкен и Шолц

Следвайки строгия протокол за форум с такава висока степен на сигурност, дневният ред на събитието беше публикуван едва в петък сутрин.

Колко точно струва западната помощ, от която Украйна се нуждае?Киев е изправен пред огромна дупка в държавната си хазна, която само западните съюзници могат да запълнят

Сред делегатите на най-високо равнище, които ще говорят, е украинският президент Володимир Зеленски, който ще продължи кампанията си за допълнителна военна и финансова подкрепа, тъй като пълномащабната офанзива на Русия навлиза в третата си година.

Президентът на Израел Исаак Херцог и палестинският министър-председател Мохамед Щайе също ще направят изявления, тъй като войната между Израел и Хамас продължава да ескалира, опустошавайки Газа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, китайският министър на външните работи Ван И, германският канцлер Олаф Шолц и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще бъдат сред другите важни политически фигури на конференцията.

Ислямизъм, Русия, Китай: Какво плаши най-много гражданите на ЗападаКонстатациите сочат разминаване между обществените и политическите нагласи

България ще бъде представена от министър-председателя Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, които ще се срещнат днес с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също ще участва в конференцията по сигурността в Мюнхен. България е сред държавите от НАТО, които тази година постигат целта за разходи за отбрана, равни на 2% от БВП, коментира той журналисти преди началото на събитието.

Драконовски мерки за сигурност

Охраната в целия град е изключително засилена, като за покриване на събитието са изпратени допълнително 5000 полицейски служители, а по повечето основни пътни артерии патрулират автомобили на органите на реда.

Важни пътни участъци са отцепени, а част от местното въздушно пространство е затворено, тъй като организаторите се подготвят за повишени рискове за сигурността и за потенциална обществена реакция на събитието.

Очакват се поне 20 демонстрации, а през уикенда вероятно ще има още протести.

WSJ: Китай и Русия предизвикват световния ред, ръководен от САЩ Посещението на Байдън в Киев и речта на Путин показват, че двете страни са се вкопчили в дълга борба за Украйна, Пекин се кани да се намеси

Днес се очаква стотици демонстранти да се съберат пред главната локация на събитието - хотел Bayerischer Hof, в знак на протест срещу нарушения на правата на човека в Иран.

Това се случва в момент, когато Мюнхенският индекс за сигурност за 2024 г., публикуван в понеделник, посочва разминаване между обществените нагласи и политическото ръководство, като избирателите са по-склонни да се притесняват от нетрадиционни рискове за сигурността като масовата миграция и изменението на климата, отколкото от традиционните твърди заплахи за сигурността, допълва CNBC.