Руският опозиционен лидер Алексей Навални е мъртъв.

Новината съобщи затворническата служба на Ямало-Ненецкия регион, където той излежаваше присъдата си.

В изявление, публикувано на уебсайта ѝ, Федералната служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи, че Навални "се е почувствал зле" след разходка в петък и "почти веднага е загубил съзнание".

В съобщението се казва, че са били извикани медицински служители. Екип на бърза помощ се е опитвал да реанимира Алексей Навални повече от половин час, съобщават от градската болница в Лабитнанг за руската държавна медия РИА Новости.

"Пристигналите на място лекари продължиха реанимационните мерки, които лекарите от затвора вече бяха осигурили", заяви събеседникът на агенцията, цитиран от CNN. "Те ги провеждаха в продължение на повече от половин час. Въпреки това, пациентът почина."

"Екипът на бърза помощ е стигнал до затвора за по-малко от седем минути, а лекарите са достигнали до пациента две минути по-късно", допълни той.


„Въртележка от арести“ или какво е да си инакомислещ в РусияКакво се случва с руските граждани, които си позволяват да критикуват руската инвазия в Украйна?
Посланието, ако бъде убит: Не се предавайте

През 2022 г. документалният филм на CNN "Навални" описва последиците от отравянето на опозиционера две години по-рано.

Режисьорът Даниел Рохер попита Навални какво послание би искал да остави на руския народ, ако бъде убит.
"Моето послание за ситуацията, когато бъда убит, е много просто: не се предавайте", отговаря Навални на английски език.
След това Рохер го помоли да отговори на руски език.
"Трябва да ви кажа нещо много очевидно. Не ви е позволено да се предавате", продължава Навални.
"Ако решат да ме убият, това означава, че ние сме невероятно силни. Трябва да използваме тази сила, да не се отказваме, да помним, че сме огромна сила, която е потискана от тези лоши хора. Ние не осъзнаваме колко силни сме всъщност. Единственото нещо, което е необходимо за триумфа на злото, е добрите хора да не правят нищо. Така че, не бездействайте."

Руският президент Путин е бил уведомен за смъртта на Навални, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Говорителката на Алексей Навални, Кира Ярмиш, коментира съобщението с пост в платформата за социални медии X:

"Все още нямаме никакво потвърждение за това. Адвокатът на Алексей в момента лети за Харп. Веднага щом получим някаква информация, ще я съобщим", написа тя, цитирана от CNBC.

Междувременно началникът на щаба му Леонид Волков определи съобщението на затворническите служби като "признание, че са убили" Налвани в затвора, но предупреди, че все още няма потвърждение.

Майката на Алексей Навални - Людмила, заяви, че синът ѝ е бил "жив, здрав и щастлив", когато го е видяла за последен път на 12 февруари, в публикация във Facebook, цитирана от вестник "Новая газета", предава BBC. "Не искам да чувам никакви съболезнования", допълва тя.

"Не знам дали да повярвам на тази ужасна новина, или не", заяви съпругата му Юлия Навална.
По време на Мюнхенската конференция по сигурността тя коментира, че новината за смъртта на съпруга ѝ досега е дошла само от държавни източници. "Не можем да повярваме на Путин и неговото правителство", категорична е тя.
Според нея, ако новината за смъртта на съпруга ѝ е вярна, Путин и неговите съюзници трябва да понесат лична отговорност за нея и за всичко, "което правят с Русия". "Моля всички, които са тук, да се обединят и да помогнат за наказването на руския режим", призова съпругата на опозиционера.

Последната публикация - романтично послание за Свети Валентин

Алексей Навални общуваше със света чрез адвокатите си, като им предаваше послания, които екипът му след това публикуваше в социалните мрежи. Последната публикация в X се появи само преди два дни, на 14 февруари, Деня на влюбените.

Тя беше адресирана до съпругата на Навални, Юлия, със снимка на двойката.
"Между нас има градове и хиляди километри. Но чувствам, че си близо до мен всяка секунда и те обичам все повече и повече", се казва в поста на Навални.

Последната публична поява - шеги за затвора

Последната публична поява на Алексей Навални е във видеоразговор пред съда само преди два дни, а той се шегува с режима си в арктическата наказателна колония, припомня BBC.
Колонията IK-3, наречена "Полярен вълк", се намира в северния град Харп, на около 1900 км североизточно от Москва. Тя се смята за един от най-строгите затвори в Русия и повечето задържани там са осъдени за тежки престъпления.

В друг видео разговор през януари, Навални изглежда в добро настроение, като се шегува, че все още не е получил коледната си поща, тъй като е "доста далеч".

Мога ли да си взема кенгуру? Подигравките на Навални с руския затворТой поискал да му бъде предоставен масажен стол, за да намали стреса

Политически реакции

Минути след като съобщението за смъртта на Навални обиколи световните медии, не закъсняха и реакциите на политическите лидери.

"Светът изгуби един боец, чиято смелост ще отеква в поколенията. Ужасена съм от смъртта на лауреата на наградата "Сахаров" Алексей Навални.

Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Мислите ни са със съпругата и децата му", написа в X председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Алексей Навални се бори за ценностите на свободата и демокрацията. В името на идеалите си той се жертва. ЕС счита, че руският режим е единственият отговорен за тази трагична смърт.
Изразявам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на онези, които се борят за демокрация по целия свят в най-мрачните условия.
Бойците умират. Но борбата за #свобода никога не свършва", написа в X председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира новината по време на участието си в Мюнхенската конференция по сигурността.

"Чакаме семейството да го потвърди, преди да направим изявлението си", лаконична беше тя пред BBC.

От Белия дом също съобщиха, че се опитват да потвърдят смъртта на Навални. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви: "Ако това се потвърди, е ужасна трагедия".

"Като се има предвид дългата и мръсна история на руското правителство да вреди на своите опоненти, това повдига очевидни въпроси какво се е случило", допълни той в ефира на NPR .

"Но ще се въздържа от по-нататъшни коментари по въпроса, докато не научим повече, а ние активно търсим потвърждение, както знам, семейството на г-н Навални също, и оттам ще определим какво следва."

Администрацията на Белия дом многократно е призовавала за "незабавното" освобождаване на Навални, а CNN припомня, че президентът Байдън е призовал за това и по време на първия си телефонен разговор с Путин след встъпването му в длъжност през 2021 г.

"Всички ние току-що получихме съобщения, че Алексей Навални е починал в Русия. Това, разбира се, е ужасна новина, която работим, за да потвърдим", заяви вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в изказване на Мюнхенската конференция по сигурността и добави, че молитвите ѝ са със семейството му.

"Ако се потвърди, това ще бъде още един знак за бруталността на руския президент Владимир Путин. Каквато и история да разкажат, нека сме наясно: Русия е отговорна", каза и добави: "Ще имаме какво да кажем по този въпрос по-късно".

Войната на Путин и елитите на КремълДокато конфликтът продължава, сигналите за слабости и несигурност предизвикват разделение сред руския елит, принуждавайки диктатора да промени стратегията на управление

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е "дълбоко натъжен и разтревожен" от съобщенията за смъртта на Навални.

"Трябва да установим всички факти, а Русия трябва да отговори на всички сериозни въпроси относно обстоятелствата на смъртта му."

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че активистът е "платил за смелостта си с живота си".
Чешкият министър на външните работи Ян Липавски призова света да "почете паметта" на човека, "хвърлен в затвора и измъчван до смърт за това, че се е противопоставил на Путин".
Крисянис Каринс - бивш министър-председател на Латвия и настоящ външен министър заяви, че е "дълбоко разстроен" от новината и че "смъртта му е изцяло на съвестта на престъпния режим на Путин".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Владимир Путин трябва да понесе отговорност за смъртта на опозиционния лидер.
"Алексей Навални почина в руски затвор - за мен е очевидно, че е бил убит", заяви Зеленски пред репортери на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц.

''Путин не се интересува от това кой ще умре, стига да остане на поста си - и затова трябва да загуби всичко. Ето защо той трябва да загуби войната и да бъде подведен под отговорност за престъпленията, които бяха извършени от негово име'', каза още Зеленски.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "западните твърдения" за смъртта на Навални са "саморазкриващи се".
В изявление в Telegram тя съобщи, че в момента не са налични резултатите от съдебномедицинския анализ на причината за смъртта на Навални и добави, че според нея Западът вече е стигнал до собствените си заключения.


"Смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията". Това заяви министър-председателят Николай Денков във Facebook страницата на Министерския съвет.
„От години Навални е символ на борбата срещу диктатурата в Русия, на борбата за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян заради различно мнение.

Новината е тъжна и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията.

Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда.

Трябва да си представим, че има и друг свят и в този свят, в който никой не може да казва свободно какво мисли, освен онзи, който е най-отгоре, могат да те изпратят в наказателна колония. Не трябва да забравяме това, защото се е случвало и в нашата държава", посочва премиерът.



Кой беше Навални

47-годишният Алексей Навални беше яростен борец срещу корупцията и откровен критик на Кремъл, който активизира политическата опозиция в Русия.

Той поведе кампания срещу управляващата партия "Единна Русия" и организира някои от най-големите антиправителствени протести, наблюдавани през последните години.

Името му влезе в световните медии след предполагаемото му отравяне с нервнопаралитично вещество през 2020 г. Година по-късно, след лечение в Германия, той се завърна в Русия и беше арестуван по обвинения, които отхвърли като политически мотивирани.

Оттогава Навални е в затвора. Поддръжниците му твърдят, че арестът му е политически мотивиран опит да се задушат критиките му към Путин.


През август Навални беше осъден на 19 години затвор, след като беше признат за виновен за създаване на екстремистка общност, финансиране на екстремистки активисти и различни други престъпления.

Той вече излежаваше присъда от 11 години и половина в затвор с максимална сигурност по обвинения в измама и други, които отричаше.
Смъртта на опозиционера идва малко преди президентските избори в Русия, които ще се проведат на 17 март и на които Путин ще се кандидатира за петия си мандат, което може да го накара да запази властта поне до 2030 г., отбелязва CNN.

Навални страда от мистериозно заболяване. Подозират, че е отровен в затвораЛекарите са му инжектирали лекарство, но са отказали да го информират какво е

Миналия декември Навални не се яви на няколко насрочени съдебни заседания.

На 22 декември юридическият му екип съобщи, че той е изчезнал за 17 дни. "Навални никога не се е крил толкова дълго време", заяви екипът в публикация в Telegram.
След като подава 680 молби за установяване на местонахождението на Навални, на 25 декември екипът му обяви, че го е "намерил" на повече от хиляда километра в наказателната колония ИК-3 в Харп, известна като "Полярен вълк".
"Условията там са тежки, със специален режим в зоната на вечната замръзналост. Много е трудно да се стигне до там, а и няма системи за доставка на писма", заяви Иван Жданов, директор на антикорупционната фондация на Навални.



"Оскар" с българска следа

Миналата година документалната пълнометражна лента "Навални", посветена на опозиционера, спечели награда "Оскар" в категорията за най-добър документален филм.

Идеята за филма и професионализмът, с който е разказана историята на главния герой, всъщност се дължат на българския журналист Христо Грозев.

Самият той беше на сцената на престижната церемония заедно с целия екип и получи специални благодарности от режисьора на продукцията. Грозев разказа и за трудностите, които е преодолял в работния процес по създаването на лентата.

По темата работи: Любомира Тонева