Руски съд поиска от затворническата служба да предостави информация за местонахождението на опозиционния политик Алексей Навални.

Представители на обкръжението му твърдят, че преди две седмици той е изчезнал от наказателната колония, където излежаваше серия от присъди с общ срок 30 години.

В писмо до The Wall Street Journal Владимирският областен съд заявява, че не разполага с информация за Навални.

Известно е, че той се е намирал в изправителната колония ИК-6 Мелехово на около 240 километра източно от Москва. Трябвало е да присъства на седем съдебни заседания в понеделник.

В писмото пише още, че според по-ранна информация, която съдът е получил от затворническите власти, Навални е напуснал наказателната колония, в която се е намирал, отивайки в " поправително заведение извън Владимирска област", съгласно условията на присъдата, издадена от Московски съд през август.

Това решение "вече е влязло в сила", заявява съдът.

Навални е изведен от затвора, местоположението му е неизвестноИзчезването му съвпада с началото на кампанията за президентските избори, на които Путин се кандидатира за нов шестгодишен мандат

Адвокатският екип на Навални съобщава, че няма връзка с него от началото на този месец, когато той не се явява на насрочените съдебни заседания на 6 декември.

Представителите на опозиционера публикуват подготвено от него съобщение на 7 декември, в което той моли руснаците да гласуват за всеки друг, освен за президента Владимир Путин, на президентските избори догодина.

Експерти от руската съдебна система казват, че прехвърлянето на затворник често може да се окаже дълъг процес, докато се попълнят документите и той се установи в новата институция.

Сътрудниците на Навални обаче се опасяват за неговото благополучие.

В изолация заради разкопчано копче и в килия 2x3. Как живее Алексей НавалниНа Навални не е позволено да притежава лични вещи освен книга, чаша и четка за зъби

Той и неговите поддръжници обвиняват властите, че правят всичко възможно да направят живота му непоносим, като например безразборно го поставят в т.нар. наказателна килия, където на затворниците се отказват хранителни пратки или възможност да си купят допълнителна храна.

Самият Навални периодично провежда гладни стачки в знак на протест срещу лошо отношение.

Според говорителката му Кира Ярмиш, вторник е 14-ият пореден ден, в който съюзниците му не са го виждали или чували. През уикенда адвокатите му са "отправили запитвания до повече от 200 центъра за предварително задържане в цялата страна". Те не са получили отговор, пише тя в X.

Поддръжниците на Навални са предложили награда за всякаква достоверна информация относно статута му.

„Въртележка от арести“ или какво е да си инакомислещ в РусияКакво се случва с руските граждани, които си позволяват да критикуват руската инвазия в Украйна?

Изчезването му предизвика нарастваща загриженост сред международната общност, включително и в САЩ.

Миналата седмица Държавният департамент заяви, че Вашингтон е напомнил на Москва, че руските власти носят отговорност за това, което се случва с Навални.

В понеделник Мариана Кацарова, специалният докладчик на ООН за правата на човека в Русия, изрази загриженост в изявление, отбелязвайки "постоянното малтретиране на Навални при задържането му и липсата на достъп до адекватни медицински грижи... което е довело до по-нататъшно увреждане на здравето му и до големи рискове за живота му".

Кацарова призова руските власти да "спазват международните си задължения в областта на правата на човека" и незабавно да освободят Навални и всички останали, които тя определи като "произволно задържани".

Българка е назначена от ООН за докладчик по правата на човека в РусияСпоред Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца

Като остър критик на Путин, Навални прекара години в осмиване на руския лидер и разобличаване на доказателства за корупция в Кремъл, като натрупа голям брой последователи в интернет.

Той е зад решетките от януари 2021 г., когато се върна в Москва от Германия, където се възстановяваше от опита за отравяне с Новичок, за който той, неговите сътрудници и висши западни служители, включително администрацията на Байдън, обвиниха Кремъл.

Руското правителство отрича да е замесено в атентата срещу Навални, чиито присъди са за различни обвинения, включително за екстремизъм.