Агенцията за космическо развитие (SDA) на САЩ избра компанията EpiSci да разработи софтуерен инструмент, който да може да открива хиперзвукови ракети в полет по сателитни данни.

Това е трудна задача, като се имат предвид екстремните скорости на тези оръжия, отбелязва Space News.

Хиперзвуковите ракети се движат със скорост от 5 Мах, което е пет пъти повече от скоростта на звука, което представлява значително предизвикателство за настоящите системи за защита.

SDA изгражда мрежа от спътници в ниска околоземна орбита с цел осигуряване на глобални индикации, предупреждение, проследяване и насочване на съвременни ракетни заплахи.

Предвижда се в тази мрежа да бъдат включени до 100 спътника за проследяване на ракети.

Първият американски лунен модул от над 50 години потегли към Луната Последният път, когато САЩ стартираха лунна мисия, е през декември 1972 г.

Освен това SDA се нуждае от усъвършенстван софтуер, който може да анализира данните, събрани от тези сензори, и да идентифицира цели в безпорядъка от обекти в атмосферата.

Именно това се надява да постигне EpiSci в рамките на двугодишния договор на стойност 1,6 млн. долара за иновационни изследвания.

Компанията ще тества своя софтуер с изкуствен интелект спрямо данни, събрани от сензори в ниска околоземна орбита, за да идентифицира и проследява хиперзвукови заплахи.

Самюел Хес, технически директор в EpiSci посочва, че проектът не е лишен от трудности.

Поддържането на контрол над тези бързо движещи се цели на огромни разстояния изисква сътрудничество между множество спътници и прецизни алгоритми за проследяване.

За този проект компанията си партнира с Raytheon Technologies, голям отбранителен изпълнител с опит в симулациите на противоракетна отбрана, който е и инвеститор в EpiSci.

"Тъй като хиперзвуковата цел маневрира по време на полет, тя се движи през различни изображения на камерите, така че как да съобщите това в цялата сфера на сателитите? Това е нещо, което трябва да разработим", обяснява Хес.

Ядрен ракетен двигател, разработван от НАСА, приближава човека до Марс С помощта на тази нова технология астронавтите биха могли да пътуват до и от дълбокия Космос по-бързо от всякога

Експертиза в областта на автономните полети

EpiSci е специализирана в областта на изкуствения интелект за автономни безпилотни летателни апарати и за подобряване на работата на бойните пилоти.

Някои от тези инструменти например, позволяват на пилотите да реагират по-бързо на заплахите и да се "сработват" с безпилотните апарати.

Един от стратегическите инвеститори на компанията е Top Aces, предприятие за обучение на тактическа авиация, което използва технологията на EpiSci за генериране на сложни сценарии за пилоти в обучение.

За да демонстрира откриването на хиперзвукови ракети за SDA, компанията ще използва симулатори за противоракетна отбрана на Raytheon, отбелязва Хес.

Космосът разкрива нови бизнес възможности за милиардиКосмическата икономика има отношение и към решаването на някои от най-големите предизвикателства пред човечеството

Тя ще започне с данни само от един спътник и постепенно ще добави още.

"Симулацията на Raytheon е изключително мощна. Така че те действително могат да имитират няколко сателита и да ни предоставят видеоканали от начина, по който биха изглеждали", казва Хес.

Предизвикателството пред EpiSci според Хес е да разработи правилните софтуерни алгоритми, за да "открие тези малки цели на тази голяма ивица и също така да поддържа наблюдение им в зона, където летят други обекти, като например пътнически самолети".