Mercedes-Benz Group повиши дивидента си, въпреки че отчете спад в продажбите и нетната печалба за четвъртото тримесечие.

Компанията прогнозира по-ниски приходи за тази година поради геополитическата и макроикономическата несигурност.

Германският производител на луксозни автомобили заяви днес, цитиран от MarketWatch, че нетната му печалба се е понижила с 21,5% на годишна база до 3,16 млрд. евро.

Като причина за това тя посочи, че инфлацията и разходите за доставки са оказали натиск.

Анализаторите очакваха нетната печалба да завърши тримесечието на ниво от 2,80 млрд. евро, според Visible Alpha.

Тримесечните приходи на групата са се понижили с 1,8% до 40,26 млрд. евро, след като бяха продадени по-малко леки автомобили и микробуси.

Анализаторите също прогнозираха продажби в размер на 39,15 млрд. евро.

За цялата година приходите на компанията са се увеличили с 2,1% спрямо 153,22 млрд. евро.

На този фон Mercedes повиши дивидента си до 5,30 евро на акция от 5,20 евро за 2022 г.

В сряда автомобилният производител се ангажира с обратно изкупуване на акции до 3 млрд. евро, разширявайки програмата за 4 млрд. евро, стартирана миналата година.

В перспектива Mercedes-Benz прогнозира за 2024 г. групова печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBIT) малко под миналогодишното ниво от 20,46 млрд. евро, което е с 3,9% по-малко на годишна база.

Компанията цитира несигурността около търговската политика, произтичаща от конфликта в Близкия изток, войната между Русия и Украйна и напрежението между Китай и САЩ.

"Икономическата ситуация и автомобилните пазари продължават да се характеризират с изключителна степен на несигурност", заяви още компанията, добавяйки, че могат да възникнат неочаквани развития поради геополитическите събития и търговските политики.

За 2024 г. компанията очаква по-ниска възвръщаемост от 10-12% за леки автомобили и 12-14% за ванове, което е спад спрямо миналогодишните 15,1%.

Бизнесът с микробуси е завършил годината с коригиран марж на EBIT от 15,1%, което е малко над целевия диапазон.

Свободният паричен поток в промишлеността се очаква да завърши 2024 г. на ниво малко под миналогодишното от 11,3 млрд. евро, заяви компанията.

Автомобилният производител въведе и нов показател за ефективност, който отчита хибридите и микробусите, разграничавайки ги от електрическите автомобили, които се захранват изцяло от батерии.

През тази година Mercedes повиши средната си цена с 2% до 74 200 евро и увеличи разходите си за научноизследователска и развойна дейност за бъдещи технологии, като например платформата MB.OS.