Aкциите на Rolls-Royce скочиха с повече от 8% в четвъртък, след като британската авиокосмическа група отчете повече от два пъти по-висока годишна печалба през 2023 в сравнение с предходната година и прогнозира по-нататъшен ръст през 2024.

Rolls-Royce, която произвежда реактивни двигатели за търговски самолети, както и енергийни системи за кораби и подводници, отчете основна оперативна печалба от 1,6 млрд. паунда (2 млрд. долара) през 2023 г. в сравнение с 652 млн. паунда през 2022 г. Групата също така регистрира рекорден свободен паричен поток от 1,3 млрд. паунда, дължащ се на високата оперативна печалба и непрекъснатия ръст на поръчките с дългосрочни споразумения за обслужване.

Възвръщаемостта на капитала на компанията е нараснала повече от два пъти до 11,3%, докато нетният дълг е спаднал до 2 млрд. паунда от 3,3 млрд. паунда в края на 2022 г.

"Нашата трансформация доведе до рекордни резултати през 2023 г., задвижвани от търговската оптимизация, ефективността на разходите и напредъка по стратегическите ни инициативи", коментира пред CNBC главният изпълнителен директор Туфан Ергинбилгич. "Тази съществена промяна беше постигната във всички наши подразделения, въпреки нестабилната среда и геополитическата несигурност, предизвикателствата във веригата за доставки и инфлационния натиск."

Групата прогнозира ръст на базовата оперативна печалба от поне 6% през 2024 г., което поставя годишната стойност в диапазона от 1,7 млрд. до 2 млрд. паунда, докато свободният паричен поток се очаква да бъде между 1,7 млрд. и 1,9 млрд. паунда.

През 2023 г. Rolls-Royce беше най-добре представилата се компания в британския индекс FTSE 100, като се покачи с над 200% благодарение на подобряването на прогнозата за печалбата и обявлението от ноември, че тя може да се увеличи четирикратно до 2027 г.

"Силните ни резултати през 2023 г. ни дават увереност в прогнозата ни за 2024 г. и са значителна стъпка към средносрочните ни цели", посочва още Ергинбилгич. "Отключваме пълния си потенциал като високопроизводителен, конкурентен, устойчив и развиващ се Rolls-Royce."

Ярек Поминкевич, анализатор на капиталови изследвания в Quilter Cheviot, посочва, че Rolls-Royce е регистрирала "забележително представяне" в своите резултати за цялата година, като е поднесла "положителна изненада със своите сегменти Power Systems и Defence, които надхвърлиха прогнозата и показаха стабилен растеж".

Rolls-Royce е мощен играч на пазара на двигатели за отбранителната авиация и космонавтиката с повече от 16 000 военни двигателя в експлоатация при 160 клиенти в 103 държави. Компанията има много действащи или разработвани в момента програми, които се използват от ВВС на САЩ, включително програмата за подмяна на двигатели на B-52, която ще спомогне за удължаване на живота на този тип.

Производителят участва и в разработването на локални, безопасни решения за ядрена енергия за Министерството на отбраната на САЩ. Rolls-Royce е част от проект, насочен към предоставяне на решения за ядрена енергия за чрез разработване на микрореактори. Тези микрореактори са проектирани да бъдат компактни и способни да произвеждат безопасна, надеждна и беземисионна енергия за различни отбранителни приложени. Освен това Rolls-Royce работи с Космическата агенция на Обединеното кралство по отделен проект, включващ разработването на ядрен реактор за изследване на Луната, което подчертава възможностите на компанията в областта на ядрената енергетика извън традиционните приложения в отбраната.

Аерокосмическият бизнес на Rolls-Royce е насочен към газотурбинни двигатели за военни, граждански и корпоративни самолети за клиенти по целия свят, като 50 000 двигатели са в експлоатация при 500 авиокомпании, 2400 корпоративни и комунални оператори и повече от 100 въоръжени сили, задвижвайки самолети с фиксирани и въртящи се крила.