Главният изпълнителен директор на италианския отбранителен гигант Leonardo посочва, че е по-загрижен за "глупостта" на потребителите на изкуствен интелект, отколкото за заплахите, които представлява самата технология.

Коментарите му идват на фона на предупрежденията за опасностите от AI, като наскоро генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова международните политически и бизнес лидери да дадат приоритет на глобална стратегия за справяне с технологията.

В речта си на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, на 17 януари Гутериш заяви, че бързото развитие на AI може да доведе до "сериозни непредвидени последици".

"Честно казано, това, което ме притеснява повече, е липсата на контрол от страна на хората, които след 2000 години все още водят войни", казва пред CNBC Роберто Чинголани, главен изпълнителен директор на Leonardo.

"Имайки предвид това, изкуственият интелект е инструмент. Той е алгоритъм, създаден от хора, който се управлява от компютри, създадени от хора, и който контролира машини, създадени от хора. Честно казано, повече се притеснявам от националната глупост, отколкото от изкуствения интелект", добавя той.

"Имам научно образование, така че определено смятам технологиите за неутрални. Проблемът е в потребителя, а не в самата технология."

Защитниците на изкуствения интелект твърдят, че той може да бъде използван в полза на човечеството по няколко начина, включително за ускоряване на диагностицирането на пациенти, подпомагане на изменението на климата и борба с кибератаките.

Въпреки това Международният валутен фонд заяви в доклад, че близо 40% от работните места в света могат да бъдат засегнати от възхода на AI.

Институцията също така предупреди, че потенциалното въздействие на технологията върху световния пазар на труда вероятно ще влоши общото неравенство.

Чинголани отбелязва, че отбранителните компании като Leonardo трябва да положат "големи усилия", за да въведат "масивна дигитализация" на своите платформи, включително да предоставят автономни системи и услуги, задвижвани от AI.

"Това е пълна промяна на парадигмата. Това е наистина различен технологичен подход към отбраната и сигурността. Това е голямо технологично предизвикателство", добавя той.

Акциите на Leonardo поскъпнаха с над 4% днес. От началото на годината досега те са нараснали с повече от 37%.