Годишната инфлация на потребителските цени в Турция е скочила до 67,07% през февруари, съобщи Турският статистически институт в понеделник.

Анкетирани от Reuters анализатори очакваха годишната инфлация да се покачи до 65,7%.

Комбинираният сектор на хотелите, кафенетата и ресторантите отбелязва най-голям годишен ценови ръст - 94,78%, следван от образованието - 91,84%, докато процентът за здравеопазване е 81,25%, а за транспорта - 77,98%, според статистическия институт.

Потребителските цени на храните и безалкохолните напитки са скочили със 71,12% през февруари на годишна база и отбелязват изненадващо голям месечен ръст от 8,25%.

Месечният темп на изменение на инфлацията в страната от януари до февруари е 4,53%.

Горещите числа подхранват опасенията, че централната банка на Турция, която посочи миналия месец, че нейният болезнен осеммесечен цикъл на повишаване на лихвите е приключил, може да се върне към затягане на паричната политика.

„По-силното от очакваното покачване на инфлацията в Турция допълва нашите опасения, като се има предвид, че то идва на фона на голямото увеличение на инфлацията през януари и силата на растежа на разходите на домакинствата през четвъртото тримесечие“, коментира Лиам Пийч, старши икономист по нововъзникващите пазари в базираната в Лондон Capital Economics, цитиран от CNBC.

„Натискът върху основните цени продължава да е горещ и ако това продължи, възможността за рестартиране на цикъла на затягане от централната банка само ще се увеличи през следващите месеци“, добавя той.