„Работата за MI6 е по-вълнуваща от филмите за Джеймс Бонд.“

Това споделя директор от висшето управление на агенцията пред BBC.

Служителят със запазена в тайна самоличност, казва, че по време на кариерата си е видял неща, които "са много повече от тези, които гледате в шпионските филми".

Той допълва, че подобни продукции могат да създадат впечатлението, че всички, които работят в MI6, са бели, от средна класа и мъже.

"Това не е вярно", категоричен е агентът.

MI6 е външното разузнаване на Обединеното кралство.

Задачата на службата е да събира разузнавателна информация в чужбина с цел подобряване на сигурността на страната, като основните ѝ цели са предотвратяване на тероризма, прекъсване на дейността на враждебни държави и укрепване на киберсигурността.

Интервюираният служител е първият чернокож шпионин, който говори в ефир пред BBC Radio от лондонската централа на агенцията, като част от кампанията за набиране на повече хора от чернокож и азиатски произход.

"Това е по-вълнуващо от Джеймс Бонд", допълва той за работното си място. "Просто трябва да си отвътре, за да го разбереш."

Агентът описва себе си като директор по организационното развитие - на практика директор по финансите и човешките ресурси и казва, че част от целта на кампанията за набиране на персонал е да каже на хората, че всеки може да работи за MI6, независимо от етническата си принадлежност или произход.

"Въпросът е, че ако говорите за Джеймс Бонд, това ви създава различна конотация", допълва той.

"Страхувам се, че това ви кара да си мислите, че всички, които работят тук, са бели мъже от средната класа, които карат Aston Martin, харесват жените и всичко останало. Но това не е вярно. Можете да видите, че това не важи за мен. Искаме да се обърнем към всички и да им кажем, че всъщност SIS (Secret Intelligence Service), MI6, това е мястото за вас."

Колегата му Джей, директор на отдела за глобални разузнавателни доклади на MI6, който е от южноазиатски произход, заявява, че службата не търси само завършили кадри на престижни университети, а хора с подходящи умения.

"Да не изключват себе си, защото са гледали Даниел Крейг и са си помислили, че когато се погледнат в огледалото изобщо не приличат на него... не това искаме."

Образът на екранния Джеймс Бонд като синоним на MI6 понякога създава известни проблеми, допълват агентите.

"Много, много хора нямат представа какво е MI6. Проблемът е, че има склонност към създаване на предразсъдъци и привличане на определени типажи."

Оказва се обаче, че реалният Q – ръководителят на технологичния отдел на агенцията, е жена, както и нейният заместник. "Имаме цяла поредица от Q, които правят страхотни неща в технологичното пространство и са жени."

Освен ръководителя на агенцията сър Ричард Мур, чието име е публично известно, служителите на MI6 работят при условие на анонимност.

Работата в агенцията е добре платена, но истинската причина за мотивацията да си служител там, е въздействието, което може да окаже на обществото.

"В крайна сметка нашата мисия се състои в това да защитаваме Обединеното кралство и хората в него", допълва агентът.