Дни след като папа Франциск призова Украйна да развее "бяло знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, Ватиканът даде заден ход и призова Москва да спре "несправедливата" си инвазия.

Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана и вторият по ранг служител след Франциск, заяви пред италианския вестник Corriere della Sera, че Русия "трябва преди всичко да прекрати огъня", наричайки страната "агресор", а войната в Украйна "несправедлива".

"Войната, разгърната срещу Украйна, не е резултат от неконтролируемо природно бедствие, а единствено от човешката свобода, и същата човешка воля, която причини тази трагедия, има възможността и отговорността да предприеме стъпки, за да я прекрати и да проправи пътя към дипломатическо решение", каза той, цитиран от Politico.

Спешното разяснение дойде, след като в интервю за швейцарска обществена телевизия папа Франциск беше попитан за призивите Украйна да се предаде на Русия. В отговор той заяви, че според него "по-силни са тези, които имат смелостта да вдигнат бялото знаме и да преговарят."

Коментарите му предизвикаха възмущение в Киев, като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е тази, "която трябва да спре, за да се прекрати войната", а външният министър Дмитрий Кулеба обяви, че Украйна "никога няма да издига други знамена" освен националния си флаг.

Съюзниците на Украйна също нанесоха удари, като германският външен министър Аналена Баербок каза, че "не е разбрала" коментарите на папата, а латвийският президент Едгарс Ринкевичс заяви: "Човек не трябва да капитулира пред злото, трябва да се бори с него и да го победи, така че злото да вдигне бялото знаме и да капитулира."

Паролин сравни войната на Русия в Украйна с конфликта между Израел и Хамас в ивицата Газа, като заяви, че и двете ситуации "опасно са се разширили отвъд всякакви приемливи граници" и ще предизвикат "последици в няколко държави".