Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват цифрови версии на своите валути, като повече от половината от тях са в напреднала фаза на разработване, пилотни проекти или стартиране, показва проучване от четвъртък, цитирано от Reuters.

В изследването на базирания в САЩ мозъчен тръст Атлантически съвет, се подчертава, че всички държави от Г-20, с изключение на Аржентина, се намират в една от тези напреднали фази, а голямата изненада е – че Съединените щати все повече изостават.

Макар че страната продължава да се придвижва напред по отношение на дигиталния долар за банките, разработката на такъв за американските потребители засега изглежда "в застой", се казва в доклада, който цитира шефа на Федералния резерв Джером Пауъл:

„Нищо подобно не е напът да се случи".

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на официалните лица да проучат възможността за въвеждане на цифров долар през 2022 г., но това се превърна в поредната разделителна линия, след като републиканският му съперник в тазгодишната предизборна надпревара Доналд Тръмп се зарече да не допусне подобно нещо.

"Най-голямата новина тук е, че различията между най-големите централни банки в света по отношение на CBDC (Central Bank Digital Currency) се увеличават", посочва Джош Липски от Атлантическия съвет, като добавя, че Китай, Европа и Япония дърпат все повече пред САЩ.

Поддръжниците на идеята казват, че цифровите валути ще позволят нови функционалности и ще осигурят алтернатива на физическите пари, които изглежда са в терминален упадък. Но в редица страни тя предизвиква протести заради възможността за шпиониране от страна на правителството.

Рискът от изоставането на САЩ е "по-раздробена международна платежна система", акцентира Липски, и добавя, че Вашингтон може да загуби и част от глобалното си финансово влияние, ако други държави окажат натиск и установят новите стандарти около CBDC.

Към днешна дата се изпълняват около 36 пилотни проекта, включително китайският e-CNY, който се тества с 260 млн. души в 25 града, както и в Европа, където Европейската централна банка (ЕЦБ) вече шест месеца работи по "подготовката" на цифровото евро.

Бахамските острови, Ямайка и Нигерия вече имат напълно функциониращи дигитални валути, въпреки че Източнокарибският валутен съюз (ECCU) - състоящ се от 8 държави - наскоро стана първият, който забрани използването на такава, след като проблеми оставиха потребителите без достъп до цифрови портфейли.

Разделен свят

Докладът показва също така как работата по CBDC се е удвоила след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и последвалия отговор на санкциите на Г-7. В момента се изпълняват тринадесет трансгранични проекта за търговия на едро, включително един, наречен mBridge, който свързва Китай, Тайланд, ОАЕ и Хонконг и ще се разшири до още 11 неразкрити засега държави през тази година.

Всички държави-членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - са в напреднал стадий на анализ на тази възможност и Липски прогнозира, че тази година на срещата на върха в Русия блокът ще продължи да настоява за алтернативни на долара платежни системи. Всички тези проекти биха могли да станат част от лавината от големи стартиращи системи до 2027 г., както и ЕЦБ, чиято настояща пилотна схема се разглежда като потенциален пример за други водещи големи икономики.

Китайският цифров юан все още е най-големият и най-напреднал пилотен проект, изпробван в различни сценарии - от билети за обществен транспорт и проверки, свързани с COVID-19, до закупуване на петрол и благородни метали.