Европейската централна банка обмисля да емитира евро в дигитална форма заедно с обикновени банкноти и монети.

По време на изслушването в Европейския парламент, което се проведе във вторник (27 ноември), много депутати от ЕС зададоха въпроса необходимо ли е това, а други директно призоваха плановете да бъдат отхвърлени, съобщава Euronews.

ЕС не е единствената юрисдикция, която обмисля издаването на цифрова валута на Централната банка заедно с традиционните банкноти и монети.

Такава практика вече има в Китай, Обединеното кралство и Швеция.

Сега обаче, задачата на законодателите в Общността е изготвяне на правна рамка, без която дигиталното евро не може да стартира.

ЕК представи новите си предложения за цифрово евроПредвижда се цифровото евро да се използва не само за плащания онлайн, а и от устройство към устройство без интернет връзка

Повечето европейци са запознати с използването на цифрови плащания - независимо дали става дума за кредитна карта или онлайн превод чрез банково приложение. Технически погледнато обаче, всички тези плащания се извършват с посредничеството на частни банки, изтъкват критиците на идеята пред законодателите от Комисията по икономически и парични въпроси на ЕС.

Според Мигел Фернандес Ордоньес, бивш испански министър на финансите и управител на централната банка на страната, дигиталното евро "би сложило край на проблема с банковите кризи", което означава, че повечето от банковите регулации и рисковете за данъкоплатците ще отпаднат.

ЕЦБ прекара години в проучване на технология, която да ѝ помогне да бъде в крак с цифровата ера - но за някои дигиталната валута означава обезпокоителна държавна намеса в пазарна икономика, в условията на която банките и доставчиците на платежни услуги се конкурират.

"Регулаторът не трябва да бъде участник на пазара", смята Игнасио Анджелони, професор в Европейския университетски институт във Флоренция. "Това би било все едно съдията да е и играч в мача.", допълва той.

ЕЦБ: Цифровото евро би подобрило автономността на еврозонатаСъществува обаче възможност цифровото евро да навреди на предлагането на кредити, ако се използва като инвестиция

Ако се окаже успешен, проектът за дигитално евро може да предостави на потребителите безрисково пространство, където да държат спестяванията си, но това ще подкопае търговските депозити, които позволяват на банките да отпускат заеми, притеснени са експерти.

ЕЦБ се опита да заобиколи тези опасения, като ограничи размера на цифровите евро, които едно лице може да притежава и като заяви, че посредници като банките все пак ще играят роля в обслужването на клиенти или предлагането на цифрови портфейли.

Според някои законодатели обаче тези заобиколни мерки само увеличават объркването.

"Смятате ли, че има смисъл потребителят изобщо да разполага с цифрово евро", ако трябва да създаде няколко сметки, за да избегне нарушаването на ограниченията за притежание", попита депутатът от социалистическата партия Йоахим Шустер и допълни, че такава стъпка няма да има смисъл за потребителите.

ЕЦБ планира пълна промяна в дизайна на евробанкнотитеЕвропейската централна банка ще изработи нов дизайн на евро банкнотите до 2024 година

Други твърдят, че идеята трябва да бъде отхвърлена, тъй като – по думите на законодателя Михиел Хугевеен, е "фундаментално погрешна". "Това е компромис, който не се харесва на никого", заяви Хоогевеен, холандски член на дясната група на Европейските консерватори и реформисти. "Можем да го отхвърлим."

Щефан Бергер – десноцентристкият германски депутат, натоварен с изготвянето на позицията на парламента по закона, не е обезкуражен. "Желанието ми е да създам среда, в която Европейският парламент да даде ясно да се разбере, че искаме цифрово евро", заяви той пред Euronews след изслушването, макар да призна, че критичните аргументи на колегите му, "трябва да бъдат обсъдени".

Бергер не се произнесе по точните срокове, но заяви, че може да изготви доклад в началото на следващата година, след като се занимае с по-приоритетни закони за запазване ролята на парите в брой. "Имаме нужда от малко време", за да разгледаме дигиталното евро. Такъв фундаментален въпрос се нуждае от време.", допълва евродепутатът.