Очакваме тази година България да покрия критерия за инфлацията и през 2025 г. да влезем официално в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев на конференцията "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса", организирана от Министерството на финансите, предава БТА. Във форума участва председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който днес е на посещение у нас.

Василев каза, че от разговорите с председателя на Еврогрупата, с Европейската централна банка и с Европейската комисия става ясно, че всички очаквания и модели са България да покрие критерия за инфлацията тази година. Въпросът е дали ще е през юни, септември, октомври или ноември, това са различните модели, които различните институции са дали, отбеляза министърът като припомни, че това е единственият критерий, който остава засега непокрит за приемането ни в еврозоната.

Василев обясни, че оттук нататък, ако не сме покрили критерия за инфлация към юни, когато излизат конвергентните доклади за всички държави, България може да поиска, като и ЕК се е ангажирала да изготви в кратки срокове допълнителен конвергентен доклад в момента, в който покрием и последния критерий.

Догодина, всички ние, живот и здраве, ще започнем да се разплащаме с евро, отбеляза Василев. Той посъветва компаниите и секторите, които не са започнали подготовката за еврозоната, да се забързат и отбеляза, че Министерството на финансите работи много активно с всички сектори - и с банковия, и с небанковия относно подготовката за присъединяване към еврозоната.