По всичко личи, че и през 2024 г. технологичната революция – както по отношение на потребителите, така и за бизнеса – ще продължи с пълна пара. От смартфони с изкуствен интелект, които ни позволяват да говорим с други хора, дори да не знаем един и същ език, през AI асистенти в персоналните компютри и интелигентни чатботове, които подпомагат различни процеси в компаниите – всички те вървят ръка за ръка с една дисциплина, която ни гарантира, че можем да се възползваме от предимствата на технологиите, като ограничим рисковете – киберсигурността.

Затова и през тази година общността на КиберКЛУБ продължава със своите инициативи, насочени към популяризиране на добрите практики в сферата на информационната сигурност.

Киберсигурността като мисия

КиберКЛУБ е международна мрежа, фокусирана върху създаването и поддържането на среда за обмен на информация в сферата на киберсигурността, посредством организирането на събития като отворени лекции, семинари, партита, състезания, хакатони и др.

Целта на организацията е чрез споделен ресурс да се създаде сплотена и полезна за цялата екосистема общност, а сред участващите са както множество компании и професионални групи като ISACA – Sofia Chapter, Асоциация „Обединено Дрон Общество“, AI Cluster Bulgaria, КРИБ, Cyber Security Talks Bulgaria, Българска общност за виртуална и разширена реалност, така и водещи образователни институции като Тракийски университет (Стара Загора), УНСС, ТУ-София, Висше училище по телекомуникации и пощи, Военна академия “Г. С. Раковски”, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, Нов български университет, УниБит и др.

Трите основни направления, в които са насочени дейностите на КиберКЛУБ, са киберсигурност в сферата на нововъзникващите технологични сектори (дронове, роботи, изкуствен интелект, виртуални реалности и прочие); киберсигурност на етапа на проектиране на нови технологични решения; изграждане на киберкултура у широката общественост.

Събитията на КиберКЛУБ винаги са с безплатен вход и са насочени към мултидисциплинарно представяне на пресечната точка между киберсигурността и нововъзникващите технологични сектори, както и към популяризация на важността на киберкултурата сред по-широката общественост.

„С радост и благодарност наблюдаваме как нашата общност се разширява последните две години - един процес, който събира заедно хора, желаещи да променят света на информационната сигурност. Заедно създаваме среда, в която можеш да споделяш, да растеш и да намираш съмишленици. Именно това е КиберКЛУБ - от търсещия пътеката си студент до ветерана-експерт, който желае да подаде ръка на следващото поколение, както и за иноватора, търсещ партньори за своите смели идеи“, сподели пред Profit.bg Антон Пулийски, основател на КиберКЛУБ.

CyberCLUB Community Day '24

На 2 април в „Интер Експо Център“, София, организацията ще отбележи своя втори рожден ден с едно от основните събития в своя календар - CyberCLUB Community Day '24. То ще се проведе под формата на 12-часов кибермаратон и ще събере на едно място експерти от различни сфери - киберсигурност, дронове, изкуствен интелект, роботика, интеграционни процеси, европроекти.

Сред съорганизаторите на събитието са ISACA - Sofia Chapter и Cyber Security Talks Bulgaria (CSTB), като то ще обхваща широка палитра от теми – от „Киберсигурност за деца и родители“ до „Интеграция на нововъзникващи технологии (Виртуална реалност и Изкуствен интелект)“.

Организаторите акцентират и върху директивата NIS 2, като в рамките на специален панел ще бъдат анализирани стратегии за устойчивост и конкурентоспособност в киберпространството и как новата директива може да бъде превърната в конкурентно предимство за една компания.

Не на последно място, от КиберКЛУБ отделят специално внимание и на жените в технологичния свят с вдъхновяващи истории за предизвикателства и успех. Цял панел ще бъде посветен на Програмата SheLeadsTech, управлявана от ISACA Sofia.

„SheLeadsTech е среда за предоставяне на ресурси, менторство и възможности. Програмата има за цел да насърчи повече жени да се впуснат в технологични кариери. Опитът до момента показва, че историите на успеха на участниците служат като вдъхновение, създавайки лавинообразен ефект от инициативи, а общността около програмата нараства с всеки изминал ден“, обяснява Росина Чолеева, президент на ISACA Sofia.

CyberCLUB Community Day '24 обещава да съчетае интересни лекции и дискусии с вълнуващи теми, демонстрация на виртуални реалности, вдъхновяващ нетуъркинг, и, разбира се, вкусна торта за гостите на 12-часовия кибермаратон. А всеки, който иска да научи повече за последните тенденции в сферата на киберсигурността и, разбира се, да се включи в честването на втората годишнина на КиберКЛУБ, може да направи своята регистрация за събитието ТУК.