Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони иска обезщетение в размер на 100 000 евро заради публикувани в интернет фалшиви порнографски клипове с нейно участие.

Тя трябва да даде показания пред съда в град Сасари, Сардиния, на 2 юли, съобщава BBC.

Видеоклиповете са създадени по т.нар. deepfake, който позволява дигиталното добавяне на едно лице към тялото на друго.

Властите разследват 40-годишен мъж, за когото се смята, че е създал видеоклиповете, както и 73-годишният му баща. Полицията съобщи, че е успяла да ги открие, като е проследила мобилното устройство, използвано за публикуване на видеоклиповете.

И двамата мъже са обвинени в клевета.

Според италианското законодателство някои случаи на клевета могат да бъдат криминализирани и да бъде наложена присъда лишаване от свобода.

Според обвинителния акт видеоклиповете са публикувани на американски порнографски уебсайт, където гледани "милиони пъти" в продължение на няколко месеца.

Правният екип на италианския премиер заяви, че ако искането ѝ за обезщетение бъде удовлетворено, тя ще дари сумата от 100 000 евро на фонд за подпомагане на жени, станали жертва на насилие.

Адвокатът на Мелони Мария Джулия Маронгиу заяви, че сумата е "символична", а искането за обезщетение има за цел да "изпрати послание на жените, жертви на подобен вид злоупотреба, да не се страхуват да повдигат обвинения".

Фалшивите видеоклипове на Джорджа Мелони датират отпреди тя да бъде назначена за министър-председател на Италия през 2022 г.