Като една от петте "сини зони", Икария, малък гръцки остров в източната част на Егейско море, отчита по-ниски нива на хронични заболявания от повечето населени места, а неговите над 8000 местни жители имат една от най-дългите продължителност на живота в света.

Всъщност една трета от жителите на Икария достигат над 90-годишна възраст и се смята, че фактори като силни социални и семейни връзки, физически упражнения, които са включени в ежедневието и честа дрямка, са причината жителите на този остров често да доживяват до столетие.

Друг важен фактор е храната.

Подобно на средиземноморската диета, икарийската включва здравословни мазнини и много фибри. Тя е силно растителна, с ядки, зърнени храни, картофи, бобови, зеленчуци и семена, а зехтинът е основният източник на добавени мазнини.

Киселото мляко и сиренето, рибата, пилешкото и червеното вино се консумират в умерени количества, а червеното месо се ограничава до няколко пъти месечно.

Доказано е, че този начин на хранене намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания, инсулт, диабет, висок холестерол, затлъстяване и високо кръвно налягане, пише BBC.

В новата си книга The Ikaria Way американската кулинарка от гръцки произход Даян Кокайлъс предлага "пътна карта" за онези, които искат да включат в живота си аспекти на средиземноморската диета, вдъхновени от начина на хранене на остров Икария.

Книгата се фокусира върху два въпроса: как да бъдем добри за тялото си, "без да сме лоши към ума си" и как да готвим "в духа на един спокоен остров, където темпото на живот е бавно и лесно, а хората се свързват чрез храната около масата".

Представени са леки ястия, закуски, вечери за по-големи семейства. Може да разберете как се приготвят праскови на скара и салата от рукола с фета; пикантен фасул, задушен в червено вино; пилаф с шамфъстък и касис, и много други.

"Мисля, че едно от нещата, които винаги ме изненадват, е нивото на стрес, което хората приемат", казва авторката. "В САЩ стресът е широко разпространен сред хората и повечето е в собствените ни глави и мисловни модели." Целта на "Пътят на Икария" е да им помогне да станат по-внимателни в начина, по който се грижат за себе си, а Даян иска да им покаже как "храната също е любов".

Освен че е автор на няколко други готварски книги и водещ на кулинарното предаване My Greek Table по PBS, тя ръководи кулинарно училище на остров Икария, откъдето е родом семейството ѝ и където живее през половината от годината. Именно по време на един от седмичните курсове се вдъхновява за 100-те рецепти, които включва в книгата.

"Имах двама гости от щата Монтана, които стояха в недоумение пред кухненския плот на третия ден от урока и признаха, че не само са яли месо три пъти на ден у дома, но и никога не са си представяли, че вегетарианската кухня, която приготвяме заедно на острова, може да бъде толкова задоволителна, разнообразна и истинска", споделя Даян.

Вегетарианските храни на Икария са не само здравословни и засищащи, но и практични. Съставките, в готварската книга на Даян са в изобилие на острова – включително кисело мляко, сушени плодове, мед, морска сол, зехтин, ядки, пресни билки, зърнени храни, чесън и различни бобови растения, но тя отбелязва, че подобни продукти трябва да се предлагат в повечето супермаркети.

Бобът заема важно място в "Пътят на Икария", а авторката го превръща в главното действащо лице в ястия като лимонов пресен боб с артишок, тахан и кисело мляко; червен боб с люти чушки и пресни билки; карамелизиран едър боб с куркума, копър и розмарин и т.н.

Според кулинарката, "консумацията на боб помага за здравето на сърцето, като понижава холестерола, тъй като бобът е богат на разтворими фибри, които се свързват с частиците на холестерола и ги изхвърлят от организма."

В книгата си описва как "яжте боб и живейте по-дълго" се е превърнало в мантра за привържениците на храненето по начина, по който се хранят хората в „синята зона“, фраза, измислена от сътрудника на National Geographic и експерт по дълголетие Дан Бютнер, който твърди, че "една чаша боб на ден може да удължи живота с четири години".

За своята рецепта за яхния от бял боб с патладжан, домати и сирене фета, Даян пише, че "това семпло ястие е един от многото начини, по които гръцката кухня комбинира боб и бобови култури със зеленчуци".

Kali orexi казват гърците, когато си пожелават добър апетит. Може би тази фраза ще стане част и от вашия речник, ако посетите остров Икария или ако приготвите вкъщи рецептата за боб с патладжани, както и другите от "Пътят на Икария".