Британското правителство ще обвини публично Китай в хакерска атака срещу регистър, съдържащ личните данни на милиони избиратели. Това е най-последният пример за западно правителство, обвиняващо Пекин за нелегални кибердейности, посочва The Wall Street Journal.

Миналата година Избирателната комисия на Обединеното кралство заяви, че хакери са получили достъп до регистрите на избирателите в страната, които включват имената и адресите на около 40 милиона души, както и до системата за електронна поща на комисията и информация за политически донори. Киберпрестъпниците са получили достъп до системата през 2021 г., но данните са били открити едва в края на 2022 г., заяви комисията.

Според един от служителите, запознати с въпроса, британският заместник министър-председател Оливър Даудън ще обяви нов набор от санкции срещу китайски структури, свързани с хакерската атака, както и ще назове името на групировката, която я е организирала.

Ръководителите на разузнавателните служби от двете страни на Атлантическия океан публично предупреждават, че китайската държава провежда най-голямата хакерска кампания в света и че тя представлява сериозна заплаха както за националната сигурност, така и за частния бизнес.

По-рано тази година правителството на САЩ заяви, че е прекъснало китайска хакерска операция, при която са били отвлечени стотици заразени рутери и са били използвани за тайно насочване към американски и съюзнически мрежи от критичната инфраструктура. В допълнение към това е бил внедрен зловреден софтуер в американските компютърни системи, отговарящи за всичко - от безопасната питейна вода до авиационния трафик.

Ръководителите на Федералното бюро за разследване и на британската шпионска агенция MI5 призоваха предприятията да действат по-внимателно при разкриването на потенциално чувствителна информация.

Правителството на Обединеното кралство многократно е обвинявало Китай в нарушения на човешките права и е осъждало репресиите на Пекин срещу свободите в бившата британска колония Хонконг. В скорошен документ на британското правителство за външната политика Китай е описан като "епохално предизвикателство" за международния ред.

Въпреки това Великобритания се въздържа от широкообхватни санкции срещу Китай, опасявайки се от икономическа реакция. Страната разчита на втората по големина икономика в света за вноса на продукти, вариращи от електрически автомобили до слънчеви панели.

Миналата година Избирателната комисия на Обединеното кралство заяви, че хакери са успели да получат достъп до името и адреса на всеки, който е бил регистриран да гласува в страната между 2014 и 2022 г.

"Личните данни, които се съхраняват в избирателните списъци - обикновено име и адрес - сами по себе си не представляват висок риск за лицата", заяви институцията.

Служители на разузнаването предупреждават, че китайският апарат за наблюдение е много по-широк и задълбочен от този на други авторитарни държави. Миналото лято Обединеното кралство промени закона си, за да обяви за престъпление работата с чуждестранна шпионска агенция и прикриването на тази роля пред местните власти. Предишното законодателство криминализираше само предаването на чувствителна информация, опрощавайки други тайни опити за влияние върху политиката.