Обединеното кралство обвинява руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в многократни кибератаки, насочени срещу местни политици, както и други публични личности.

Правителството заяви, че една от хакерските групи е откраднала данни, свързани с изборите през 2019 г. В отговор Русия, не за първи път отрича твърденията, че е замесена в подобни дейности.

Министърът на външните работи Дейвид Камерън обяви, че действията на групата са "напълно неприемливи". "Въпреки постоянните им усилия, те се провалиха. Ще продължим да работим заедно с нашите съюзници, за да разкрием руската тайна кибердейност и да потърсим отговорност от Русия за действията ѝ", добави бившият министър-председател, цитиран от BBC.

В четвъртък държавният секретар в Службата за външни работи Лио Дохърти съообщи пред Камарата на общините, че посланикът на Русия е бил призован, както и че на две лица са наложени санкции. Едното от тях е действащ офицер от ФСБ, информира BBC.

Хакери публикуваха лични данни на над 5,4 млн. потребители на TwitterСпоред експерт по сигурността има още един масив, който съдържа милиони „досиета“ и предстои да бъде публикуван

Хакерската група е обвинена в извършването на стотици атаки срещу политици, държавни служители, експерти от мозъчни тръстове, журналисти, учени и други представители на обществеността. Те са били насочени главно към личните имейли на лицата след задълбочено проучване и създаване на фалшиви акаунти, представящи се за техни доверени контакти.

Федералната служба за сигурност е наследник на КГБ. През 90-те години на миналия век руският президент Владимир Путин е бил директор на институцията за известен период от време.

Смята се, че групата, свързана с ФСБ - и по-конкретно частта от нея, известна като Център 18 - се е насочила към Обединеното кралство поне от 2015 г. насам. Очаква се САЩ също да обявят действия срещу нея.

"Русия се насочва към демократичния процес в Обединеното кралство", заявиха западни представители.

Хакер твърди, че притежава личните данни на 1 млрд. китайци Анонимният интернет потребител, идентифициран като ChinaDan, публикувал съобщение в хакерския форум Breach Forums миналата седмица

Публичното обвинение от днес има за цел да наруши работата на групировката и да повиши осведомеността за кибератаките преди големите избори по света през следващата година.

"Тази организация се е сдобила с огромно количество данни", отбелязват още западни служители пред BBC. "Тази информация се използва за подкопаване на Запада по различни начини."

Брендън О'Хара, говорител по външните работи на SNP, заяви в Камарата на общините, че действията на Русия са част от "устойчив модел на поведение", и попита дали правителството е "обмислило да направи обучението по киберсигурност задължително за всички депутати и техните екипи".