Приятелството с богати хора може да има висок принос към икономическата ви мобилност, но първо трябва да ги намерите.

Изследване на харвардския икономист Радж Чети показва, че близките контакти с по-богати от вас хора много често са свързани с възходяща икономическа мобилност. Но за целта е необходимо да живеете в райони, където ще се социализирате с хора с различни нива на доходи, пише Business Insider.

Икономистът и екипът му установяват, че ако деца от семейства с по-ниски доходи израснат в райони, които имат същото ниво на т.нар. "икономическа свързаност", измерваща връзките на хора с различни доходи, бъдещите доходи на тези деца ще се повишат средно с 20%.

Това се дължи на факта, че ако децата с по-ниски доходи имат приятели с по-високи, се създават по-високи нива на възходяща мобилност.

Но вероятността за връзки между класите е различна според локацията на районите. Според проучването, над две трети от живеещите в бедстващи общности (такива с най-ниски икономически възможности), са с най-ниски нива на междукласови връзки. Тъмнокожите и испаноезичните хора са непропорционално засегнати.

"Това разделение разкрива как ерозията на американската мечта се случва чрез усложняването на силите на икономическите трудности и ограничения достъп до социални мрежи, които проправят пътя за напредък", пишат изследователите.

Макар че групите с най-неблагоприятно икономическо положение и най-слаби връзки обикновено са концентрирани в селските райони, някои големи населени места, като Мемфис например, имат едни от най-ниските нива на икономически просперитет и социални връзки в различните класове. От друга страна, в Силициевата долина са най-високите нива на икономическа свързаност и просперитет.

Проучванията сочат, че един от начините за подобряване на социалната мобилност е да се интегрират общностите с ниски доходи с тези с по-високи и да се промени социалната изолация и сегрегация, с които се сблъскват много хора в бедстващите общности.

Тенденцията е, че американците все по-рядко комуникират с хора от различни икономически класи. Пандемията още повече е затруднила контактите между хора с различни доходи. През 2023 г. проучване на изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) установи, че икономическото разнообразие е намаляло с 15-30%.

Според проучванията за местата, където се осъществява най-често социално-икономическо смесване, Applebee's и Olive Garden може да са най-добрият залог.

"Най-разнообразните в социално-икономическо отношение места в САЩ не са обществени институции като училища и паркове, а достъпни ресторанти", пишат изследователите от Naval Postgraduate School и Харвардския университет.