В момента е в ход световна „златна треска“ за отдавна пренебрегван ресурс, който според привържениците му може да изиграе значителна роля в прехода от изкопаеми горива.

Понятието геоложки водород, наричан още бял, златен или природен, се отнася до водороден газ, който се намира в естествената си форма под повърхността на Земята. Смята се, че той се получава при високотемпературни реакции между вода и минерали с желязо.

Водородът отдавна е обявен за един от многото потенциални енергийни източници, които биха могли да играят ключова роля в енергийния преход, но по-голямата част от него се произвежда с помощта на изкопаеми горива като въглища и природен газ - процес, който генерира значителни емисии на парникови газове.

Зеленият водород, процес, който включва разделяне на водата на водород и кислород с помощта на възобновяема електроенергия, е едно изключение от така наречената цветна дъга на водорода. Разработването му обаче е възпрепятствано от рязко покачващите се разходи и трудната икономическа среда.

Именно в този контекст набира скорост развитието на геоложкия водород. В момента се провеждат проучвателни дейности в страни като САЩ, Канада, Австралия, Франция, Испания, Колумбия, Южна Корея и други. Изследване, публикувано по-рано този месец от Rystad Energy, показва, че към края на миналата година 40 компании активно са търсили геоложки находища на водород - в сравнение със само 10 през 2020 г. Консултантската компания, която описва търсенето на геоложки водород като "треска за бяло злато", коментира, че този пик се дължи на надеждите, че неизползваният ресурс може да бъде "промяна в правилата на играта" в прехода към чиста енергия.

"Бих казал, че това е нещо сравнително старо, но в известен смисъл и ново", казва Мин Хой Ле, ръководител на изследователския отдел за водорода в Rystad Energy, пред CNBC. "Първият проект, който откри водорода, беше преди известно време, но той така и не се разви. Хората никога не са се опитвали сериозно да се заемат с проучването на тази алтернатива."

Случайно откритие

Откриването на геоложкия водород датира от 1987 г. в малко селце на около 60 км от столицата на Мали Бамако. При неуспешен опит за сондаж за вода канадската компания Hydroma попада на изобилие от газ без мирис, който се оказва силно запалим. Сондажът скоро е запушен и забравен.

Почти две десетилетия по-късно при последващи проучвания на мястото са открити геоложки резервоари, съдържащи почти чист водороден газ. Днес ресурсът се използва за захранване на малийското село Буракебугу.

Миналата година изследователи откриха в източната част на Франция, в района на Лотарингия, може би най-голямото досега геоложко находище на водород в света. Това неочаквано откритие допълнително засили интереса към потенциала му за производство на чиста енергия.

Джефри Елис, геолог-изследовател в Програмата за енергийни ресурси на Геологическата служба на САЩ (USGS), обяснява, че в подземните резервоари по света може да има заровено огромно количество естествен водород. Въз основа на настоящите познания Елис смята, че в земните недра вероятно има около 5 трилиона метрични тона геоложки водород, въпреки че по-голямата част от него вероятно е твърде дълбоко или твърде далеч в морето, за да бъде извлечена по икономически рентабилни начини. Въпреки това Елис казва, че само няколко процента от геоложкото извличане на водород могат да бъдат достатъчни, за да се задоволи цялото прогнозирано търсене за 200 години.

"Потенциалът е налице, но трябва да свършим много работа", добавя той, акцентирайки, че са необходими повече инвестиции за ускоряване на научните изследвания и разработките на ранен етап.

Миналия месец Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че с 20 млн. долара ще бъдат подкрепени 16 проекта в цялата страна, за да се ускори естествения подземен добив на водород. Причината - този енергиен ресурс може потенциално да произвежда нулеви въглеродни емисии, когато се изгаря или използва в горивна клетка.

Ако изчисленията на някои институти като USGS за потенциалния обем, който може да се извлече, се сбъднат, геоложкият водород наистина може да играе доста значителна роля.

"В момента природният водород предизвиква голямо вълнение, но по отношение на потенциала мисля, че той все още е малко несигурен, тъй като нито един от тези проекти не е започнал да произвежда или извлича водород - с изключение на този в Мали", казва все пак Ле от Rystad Energy пред CNBC.

По думите му има "много въпросителни около цялата история с природния водород", но изглежда, че зад шума се крие "някакво съдържание".

Искаме ли да бягаме, преди да можем да ходим?

Не всички са убедени в потенциала на геоложкия водород при днешните условия. Някои изразяват скептицизъм по отношение на потенциала му за участие в прехода към чиста енергия.

"Понякога искаме да бягаме, преди да можем да ходим", казва Ана Мария Ялер-Макаревич, енергиен анализатор в Института за енергийна икономика и финансови анализи, като добавя, че първият близкосрочен приоритет на терена на водорода трябва да бъде търсенето на начини за замяна на т.нар. сив водород със зелен.

Сивият водород - произвеждан с природен газ и най-разпространената форма на производство към днешна дата - води до високи емисии на парникови газове. Carbon Trust е изчислил, че по-малко от 1% от сегашното световно производство на водород е без емисии.

"Не бъркайте идеята, че трябва да намерим решение, с реалността", акцентира Джалер-Макаревич.

Отделно от това, Научната коалиция за водорода - група от академици, учени и инженери, които се стремят да внесат основано на доказателства виждане за ролята на този газ в енергийния преход, заяви в неотдавнашна публикация в блога си, че геоложките находища на водород в момента осигуряват на света по-малко дневна енергия от една вятърна турбина. Освен това коалицията твърди, че процесът на извличане е свързан с рискове за околната среда, а предизвикателствата, свързани с транспорта и дистрибуцията, означават, че геоложкият водород няма да бъде открит там, където е най-необходим.

"Като се имат предвид откритията до момента, това, което знаем за геоложките водородни системи, и фактът, че благоприятните условия изглеждат рядко срещани, шансовете за намиране на геоложки водород, който може да бъде извлечен в мащаба на големите разработки на природен газ, изглеждат сравнително малки", предупреждава коалицията на 14 март.