Какво бихте предприели, ако си представите, че родният ви град се превърне в средище на богати експати, които ви изпреварват както по доходи, така и на пазара на жилища?

За жителите на Португалия, отговорът е да си намерят втора работа или просто генерално да напуснат страната, пише Fortune.

Само този февруари около 250 000 португалци са заявили, че са работили поне на две места през 2023 г., показват данни на Статистическата служба на страната.

Цифрата, която представлява около 5% от пълнолетните лица в трудоспособна възраст, е рекордна и се простира назад до 2011 г., до икономическата криза в еврозоната, когато страната се нуждаеше от спасителна помощ.

Последната тенденция вероятно е отражение на нарастващия натиск върху доходите на гражданите и следва данните, според които почти една трета от представителите на поколението милениалите и Z и избират да напуснат страната.

Свръхзаетост или отчаяние?

Идеята за "свръхзаетост" придоби ново значение по време на пандемията, тъй като работещите от дистанция се възползваха от намаления контрол на ръководителите си, за да увеличат работното натоварване и заплащането си.

Но докато в САЩ този дебат е свързан с кариерна реализация и увеличаване на доходите, в Португалия все по-честото преминаване към заплата от две места, идва по-скоро от отчаяние.

По данни на португалската статистическа служба повече от половината от работещите на две места имат висше образование, макар че най-голямото увеличение е за тези с най-ниска квалификация, съобщава Le Monde.

През последните години Португалия премина през ефективна кампания за набиране на чужденци с високи доходи, като предложи схеми като визата за дигитални номади, така че те да се установят в страната.

Стратегията е изключително успешна по отношение на привличането на по-млади работници с високи доходи.

Пандемията и последвалите я тенденции за работа от дистанция доведоха до бум в сферата на дигиталните номади, което се насочиха към Португалия и по-точно към главните градове Лисабон и Порто.

Дестинацията получава най-висока оценка от работещите, като според Nomad List миналата година около 16 000 дигитални номади са съобщили, че живеят в столицата Лисабон. Португалия е класирана като най-предпочитана от дигиталните номади през 2023 г. според проучване на пазара за наеми Flatio.

Горчивият вкус от нашествениците

И докато визите за дигитални номади жънат успех сред чужденците, те вече предизвикват недоволство у местните жители.

Нарастващият дял на служители, които получават заплати, много по-високи от средната в Португалия, се отразява върху всичко – от цените на хранителните стоки до разходите за жилище.

В центрове като Лисабон и Порто жилищата стават недостъпни, което накара политиците да се намесят.

Макар че страната закри част от програмата си за златни визи, която преди позволяваше на чужденците да пребивават в Португалия, ако закупят недвижим имот, ефектът от тази схема се усеща на жилищния пазар в страната. Данни от ноември показват, че цените на имоти в Лисабон са нараснали с 30% през последните 5 години, изпреварвайки Милано, Мадрид и Берлин.

В същото време нарастващият дял на служителите с високи доходи в сферата на дигиталните технологии спомага за повишаване на наемите в целия град, които са доста по-високи от тези, които типичните жители на Лисабон или Порто биха платили в миналото въз основа на заплатите си.

В допълнение към по-високите си доходи, чужденците имат възможност да се възползват дори от данъчни облекчения, като схемата за пребиваване (NHR), която предизвиква голямо разминаване в заплащането между местни и чуждестранни лица. Миналата година страната предприе мерки за затваряне на тази опция в закона.

В случай, че не могат да са на две работни места, много от местните хора предпочитат да напуснат страната и да се насочат към търсене на нови възможности.

През януари Португалската обсерватория за емиграция установи, че 30% от португалците на възраст 15-39 години са напуснали страната, допълва The Portugal News.