Руските тролски ферми, свързани с Евгений Пригожин, продължават да са активни месеци след смъртта на шефа на наемниците от "Вагнер груп" в съмнителна самолетна катастрофа.

Твърде вероятно е те да продължават да разпространяват дезинформация, целяща да повлияе на мненията за войната в Украйна и изборите в САЩ през 2024 г., сочи ново изследване в сферата на киберсигурността, цитирано от WSJ.

Няколко отделни онлайн кампании в тайни или финансови връзки с бившия военен ръководител са били активни през цялата 2023 г. и са претърпели едва доловими промени, твърди звеното Mandiant Intelligence на Google.

Дейността е продължила, дори когато пропагандните структури, по-открито свързани с Пригожин, изглежда са били ликвидирани от руското правителство след смъртта му през август.

Констатациите идват в момент, когато високопоставени служители на американското разузнаване предупредиха, че Русия и други противници на САЩ, сред които Китай и Иран, вероятно ще използват нови технологии, включително изкуствен интелект, за да насочат дезинформация към президентските избори през 2024 г. с цел да посеят съмнения в легитимността на резултатите.

От разузнаването допълниха, че все още не са отчели по-сериозни опити за чуждестранна намеса, насочени към изборите през 2024 г., но очакват, че няколко държави биха могли да го направят.

Нито една от кампаниите не е набрала популярност онлайн, коментира Джон Халткуист, главен анализатор в Mandiant, което отразява пречките пред Русия и други страни да достигнат мащаба на дезинформация от Кремъл, наблюдаван през 2016 г. Но продължаващата активност на тези групи сочи, че Русия поддържа капацитет, който може да увеличи с наближаването на надпреварата за Белия дом.

Според Вашингтон, Пригожин от години е централна фигура в глобалните дезинформационни операции на Русия. Той беше санкциониран заради финансирането на Агенцията за интернет изследвания – ферма за тролове, част от това, което САЩ наричат руска дезинформационна кампания за намеса в президентските избори през 2016 г., отбелязва WSJ.

По-късно Евгений Пригожин се превърна в ключова фигура, подпомагаща войната на Русия в Украйна, където неговите наемни сили изиграха важна роля в сраженията. След неуспешния опит за преврат срещу Кремъл, той загина в самолетна катастрофа, която според мнозина е била умишлено убийство, поръчано от самия президент Владимир Путин.

В доклад на разузнаването на САЩ за операциите за чуждестранно влияние по време на междинните избори през 2022 г., публикуван миналия декември, се посочва, че "организация, свързана с Пригожин, е работила за възобновяване на обвиненията в сексуално посегателство" срещу президента Байдън. Тези усилия са включвали интервю от организация, свързана с Пригожин и неидентифициран американски гражданин.

Крайният извод от доклада е, че Кремъл и неговите пълномощници са опитали да отслабят Демократическата партия и да подкопаят доверието на избирателите.

"В продължение на години руснаците се опитват чрез своите информационни операции да дискредитират легитимността на нашите процеси и в крайна сметка на нашата демократична система", заяви Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване на САЩ, по време на показанията пред Конгреса този месец. "Това е една от основните им цели."

Според изследователи на дезинформацията, руските тактики са се развили от 2016 г. насам, след като страната организира щедро финансирана, многостранна кампания за онлайн намеса с цел дискредитиране на кандидата на демократите Хилъри Клинтън.

И докато някога усилията са били съсредоточени върху привличане на голяма аудитория към вайръл съдържание в социалните медии, сега основният фокус е създаването на сайтове, които се представят за легитимни източници на новини.

Напредъкът в областта на генеративния изкуствен интелект улеснява значително създаването на фалшиви статии отколкото беше преди няколко години.

Някои по-нови методи включват и недобронамерени платени потребители, които публикуват подвеждащи видеоклипове в приложението Cameo (с твърдения като това, че украинският президент Зеленски е наркоман).

Но традиционните социални медии продължават да бъдат целевата мишена за руските тролове, които се опитват да създават неавтентични акаунти в различни платформи.

Публикация от 16 януари 2024 г. в уебсайт, който Google идентифицира като свързан с тролската група, показва карта на САЩ, в която почти всички щати са в червено, което означава победа на републиканците през ноември. В друга публикация от октомври, свързана с кампанията, пише: Докато съществува НАТО, никога няма да има мир по света.

Cyber Front Z, канал в Telegram, насочва вниманието в подкрепа на руските военни действия и антиукраински послания, отбелязва Google. Между въоръженото въстание на Пригожин през юни и смъртта му през август миналата година, Cyber Front Z е популяризирал групата "Вагнер" и ролята ѝ за сигурността в няколко африкански държави, като е продължил да популяризира проруско съдържание, свързано с войната, допълва Google.

Друга организация за влияние е независима и базирана в Того, за която се съобщава, че има финансови връзки с Пригожин. Дейността ѝ е насочена към африканската аудитория в региона на Сахел, особено в Буркина Фасо, и демонстрира повишена активност след смъртта на Пригожин.

Google заяви, че не е в състояние да определи кой е управлявал свързаните с Пригожин активи след смъртта му. През февруари WSJ съобщи, че руското разузнване разпространява фалшива информация за биологични тестове на САЩ в Африка чрез "Африканска инициатива" – онлайн новинарска служба, създадена миналата година, чийто персонал е свързан с "Вагнер груп".