"Шенген е голяма победа за България. Нямаше да се случи без общите усилия на министрите в правителството."

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков след като участва в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген по въздух и вода.

"Има ключови министри, но не искам да отделям никого, защото екипната работа е много важна", добави той. Денков посочи, че парламентът също е имал много важна роля, отбелязва БТА.

"Търси се подходящ политически момент, може би, след изборите в Австрия или за Европейски парламент, когато да бъде взето решение", отговори той на въпрос кога ще отпаднат проверките и по сухопътните граници.

"Решението ще зависи от две неща. Едното е как се развива политическата ситуация в България, а второто – да не вземат властта крайно десни антиевропейски партии като превес в Европа или в Австрия. Надявам се, а и има всички индикации, че това няма да се случи", коментира още Николай Денков. 

Той отбеляза, че страната ни се намира в исторически момент, присъединявайки се към Шенгенското пространство и това не е просто политическо клише. 

"След 2007 г. и приемането на България в ЕС, това е най-големият успех на българската дипломация, на българските институции и на българските политици. Успяхме да се обединим и да върнем доверието в България на най-високо ниво. Шенген не е една ограда по границата. Шенген е доверие. Първо – за това, че можем да опазим границите на Европейския съюз, както външната граница с Турция, така и границите, които имаме по летища, пристанища и сухопътните граници. Шенген е и доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път“, допълни той. 

"Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него". Това заяви от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, която също присъства на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген по въздух и вода.

"България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници", заяви Габриел.

"Няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат, постигнат вследствие на обединени усилия, на много обща работа. Този ден е и единствен, защото той днес ни казва, че България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство", коментира вицепремиерът.

"България задава посока и е добър пример. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни", каза още тя.

Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано със символично отваряне на границата. 

"Приемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на годината". Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов, цитиран от БТА. 

"От днес България е в Шенген по въздух и вода.Показахме и продължаваме да показваме на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по пътя към Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница", заяви Стоянов. 

"Не бива да забравяме факта, че допреди няколко месеца България беше тотално блокирана за всякакви преговори за членство в Шенген", отбеляза той.

"Приемането на България в Шенген по въздух и вода е страхотно постижение и ще донесе много ползи". Това посочи Хесус Кабайеро, директор на оператора на Летище София"СОФ Кънект", по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген.

По думите му днес още една преграда пада и това е исторически ден за България. Той благодари и поздрави кабинета и работещите на летището за подготовката на днешния ден. Повече от 1000 души работиха денонощно, за да бъде подготвена трансформацията на летището, посочи още Кабайеро.