Исторически момент: България и Румъния официално станаха част от Шенгенското пространство – решение, което бележи важен етап по пътя на двете страни към по-голяма интеграция в европейската общност.

След години на упоритост и преговори 27-те държави-членки на ЕС единодушно се съгласиха да ги приемат в зоната, известна със свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, пише Euroweeklynews.

На този етап, правилата на Шенген ще важат по въздух и вода, а страната ни очаква възможно най-скоро да получи разрешение и по суша.

Пътят към Шенген: Преодоляване на предизвикателствата и постигане на единство

Членството е важен момент за България и Румъния, които през последните години усърдно работиха за изпълнение на критериите за Шенген. Сега общият брой на държавите членки става 29, а населението в зоната е над 400 милиона души.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението като доказателство за непрестанните усилия на България и Румъния, като заяви, че двете страни "заслужават" това признание.

Тя подчерта, че тяхното включване не само ще укрепи Шенгенското пространство, но и ще подчертае ангажимента на ЕС да насърчава единството и сътрудничеството между своите държави членки.

Пътят ни по присъединяване към Шенгенското пространство срещна препятствия, най-вече дългогодишното вето на Австрия, която се позова на опасения относно незаконната миграция.

Въпреки това след интензивни преговори, улеснени от Европейската комисия и испанското председателство на Съвета на ЕС, Австрия оттегли възражението си, проправяйки възможността за историческо споразумение.

Какво ще се промени за пътниците

Летище София разпространи информация за пътниците, която да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт, съобщава БТА.

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол.

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.

Поетапна интеграция: Какво да очакваме сега

Поетапният подход към интеграцията на Румъния и България в Шенгенското пространство започва от днес като първоначално ще се съсредоточи върху премахването на контрола по въздушните и морските граници.

Следват преговори за премахване на контрола по сухопътните граници, като всички страни се ангажират да постигнат споразумение до края на 2024 г.

Приемане на общите ценности в Шенгенското пространство

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон даде висока оценка на присъединяването и подчерта значението на осигуряването на свободно движение през всички граници, като потвърди отново ангажимента да подкрепя процеса на присъединяване.

Въпреки предизвикателствата, породени от нелегалните дейности по границите им, Европейската комисия последователно твърди, че България и Румъния отговарят на всички изисквания за членство в Шенген.

Шенгенската зона, създадена през 1985 г. и въведена десетилетие по-късно, обхваща 4,3 млн. кв. км, като включва стотици летища, морски пристанища и сухопътни контролно-пропускателни пунктове.

С общите правила, уреждащи контрола по външните граници и сътрудничество по наказателноправни въпроси, Шенгенското споразумение е крайъгълен камък на европейската интеграция, който насърчава по-тесните връзки и улеснява безпроблемното пътуване между държавите.