По-голямата част от затоплящите планетата емисии на въглероден диоксид от 2016 г. насам могат да бъдат проследени до група от 57 производители на изкопаеми горива и цимент, посочват изследователи в четвъртък.

От 2016 г. до 2022 г. 57-те субекта, включително национални държави, държавни компании и такива, притежавани от инвеститори, са произвели 80% от световните емисии на CO2 от изкопаеми горива и производство на цимент, се казва в доклада Carbon Majors на мозъчния тръст с нестопанска цел InfluenceMap, цитиран от Reuters.

Трите най-големи замърсители с CO2 за периода са държавната петролна компания Saudi Aramco, руският държавен енергиен гигант „Газпром“ и индийският държавен въглищен производител Coal India.

Докладът установява, че повечето компании са разширили производството си на изкопаеми горива от 2015 г. насам - годината, когато почти всички страни подписаха Парижкото споразумение на ООН, ангажирайки се да предприемат действия за ограничаване на изменението на климата. Оттогава насам, въпреки че много правителства и компании са си поставили по-строги цели за емисиите и бързо разширяват използването на възобновяема енергия, те също така произвеждат и изгарят повече изкопаеми горива, което в крайна сметка повишава общите им емисии. Глобалните емисии на CO2, свързани с енергетиката, достигнаха рекорд през миналата година, съобщи Международната агенция по енергетика.

От InfluenceMap коментират, че констатациите им показват, че сравнително малка група емитенти са отговорни за по-голямата част от текущите емисии на CO2, като основната задача на доклада е да увеличи прозрачността около това кои правителства и компании имат най-голям принос за изменението на климата.

„Докладът може да се използва в различни случаи, вариращи от съдебни процеси, целящи да държат тези производители отговорни за щетите върху климата, до количествено определяне на техния принос. А защо не и от инвеститори“, коментира Даан Ван Акер, програмен мениджър на InfluenceMap.

Предишно издание на базата данни Carbon Majors беше цитирано миналия месец в съдебно дело, заведено от белгийски фермер срещу френската нефтена и газова компания TotalEnergies. Фермерът твърди, че като една от 20-те компании с най-големи емисии на CO2 в света, TotalEnergies е отчасти отговорна за щетите върху дейността му, дължащи се на екстремни метеорологични условия.

Базата данни беше пусната за първи път през 2013 г. от изследователската организация с нестопанска цел Climate Accountability Institute. Тя комбинира информация, докладвана от компаниите за производство на въглища, нефт и газ с източници като Администрацията за енергийна информация на САЩ, национални минни асоциации и други данни от индустрията.