Все повече туристи полагат съзнателни усилия и се стремят да пътуват по устойчив начин.

За да са наясно в кои дестинации опазването на околната среда е приоритет, шведската компания за соларна енергия Hemsol прави проучване.

Използвайки данни от Европейската агенция по околна среда, проекта Odyssee-Mure и Института по енергетика, тя създава индекс, който включва фактори като дял на възобновяемата енергия, степен на рециклиране и емисии на CO2, за да разкрие кои европейски държави са най-екологични, пише TimeOut.

Норвегия заема челната позиция в класацията.

Норвегия взриви дебата за дълбоководния добив на редкоземни металиСтраната разреши проучванията за добив от океанското дъно и влезе в противоречие с Великобритания и ЕС

Въпреки сравнително високите емисии на CO2 на глава от населението, голяма част от енергията в страната идва от възобновяеми източници.

Нещо повече, правителството се ангажира да гарантира, че развиващите се страни също имат достъп до чиста и устойчива енергия. На второ място е Австрия, която постига добри резултати благодарение на факта, че има най-голям дял на пътническия трафик в обществения транспорт в Европа, а на трето място се нарежда Финландия, която обяви Закон за климата, влязъл в сила през юли 2022 г.

Виена отново е най-приятният град за живот в света. Кои са останалите?Въпреки че Европа излъчва лидера в класацията, европейските дестинации доминират и в списъка на отстъпленията
Класацията доказва, че Северна Европа в частност е ангажирана по-силно с опазването на околната среда, отколкото другите региони на Стария континент.

Ето кои влизат в Топ 10 най-зелени държави в Европа:
Норвегия Австрия Финландия Исландия Швеция Естония Германия Люксембург Швейцария Словения