Главният секретар на МВР Живко Коцев излезе с позиция, публикувана на сайта на Министерството на вътрешните работи (МВР), след като подаде оставка.

"Обръщам се към Вас с цялото си уважение и за да предотвратя излишни спекулации и внушения спрямо мен и Министерството на вътрешните работи (МВР).

През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото", посочва Коцев.

"За мен върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система.

Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение.

Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот", посочва още той.

"На хилядите достойни полицаи, пожарникари и спасители благодаря от цялото си сърце за дългогодишната ни съвместна работа. Знам колко е трудно в сложна обстановка да запазите мотивацията и енергията си. Пожелавам Ви здраве, смелост и решителност. Поклон пред ежедневния Ви неуморен труд. Нека успехът винаги съпътства всички настоящи и бъдещи служители на МВР", се добавя още в позицията.

По-рано днес от МВР съобщиха, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. По процедура предстои Министерският съвет (МС) да одобри оставката на главния секретар и след това президентът да издаде указ за освобождаването му от поста, допълва БТА.