Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание.

Това съобщиха от вътрешното ведомство. По процедура предстои Министерски съвет да одобри оставката на главния секретар и след това президентът да издаде указ за освобождаването му от поста, отбелязва БТА.

Новината коментира премиерът в оставка Николай Денков. "Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра. Поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата при този натиск", заяви той.

Денков заяви, че натискът срещу Коцев е бил именно, за да напусне, "защото не може не можели да работят заедно".

Попитан дали вижда връзка между акцията в Агенция „Митници“ и оставката на главния секретар на МВР, Николай Денков отговори: Това не мога да кажа. 

"Когато в една институция не могат да работят хората като екип, действително става много трудно", посочи още той.

С министър Калин Стоянов от много отдавна не съм говорил, той се дистанцира, даже не идва и на последните заседания на Министерския съвет.

Аз също нямам особено доверие след няколко неща, които се случиха. Той си е тръгнал по неговия път, ще видим докъде ще го докара, допълни Денков. 

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 10 юли 2023 г. Живко Коцев временно беше преназначен на длъжност заместник главен секретар на МВР.

С указ на президента на Република България от 8 септември 2023 г. той е назначен на длъжност главен секретар на МВР, припомня БТА.