Народното събрание гласува 100 лв. великденска добавка за пенсионерите с пенсии под линията на бедност.

Това стана възможно с приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., съобщава БТА.

Депутатите отхвърлиха предложението на "БСП за България" всички пенсионери да получат по 50 лв. за великденските празници. Предложението беше отхвърлено с 42 гласа "за", 44 - "против" и 89 - "въздържал се".

Народният представител от левицата Георги Свиленски предложи прегласуване, като заяви, че "трябва да е ясно лицемерното отношение към българските пенсионери". След повторното гласуване предложението отново беше отхвърлено с 44 гласа "за", 32 - "против" и 101 - "въздържал се".

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

Предложението беше гласувано със 138 гласа "за" и 42 - "въздържал се". Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.