"Не ми харесва, когато хората сравняват часовници с акции. Това е погрешно послание и е опасно. Ние правим продукти, а не инвестиции", казва главният изпълнителен директор на Rolex Жан-Фрдрик Дюфур пред швейцарския вестник NZZ.

Коментарите му идват в момент, когато цените на часовниците втора употреба се понижават след грандиозен ръст по време на пандемията.

Общият пазарен индекс на WatchCharts, който проследява цените, скочи със 72% между януари 2021 г. и март 2022 г., тъй като инвеститорите на дребно, които забогатяха от търговия с криптовалути и акции, се стремяха да диверсифицират портфейлите си, отбелязва Business Insider.

От този връх насам измерителят се е сринал с 38%, докато бенчмаркът на американските акции S&P 500 е нараснал с 13% за същия период.

Цените на часовниците спадат, откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти. Между май 2022 г. и юли 2023 г. централната банка промени разходите по заемите от почти нула до около 5%. Когато тези стойности са по-високи, търсенето на стоки с голям оборот обикновено намалява, тъй като потребителите са по-стимулирани да спестяват, вместо да харчат.

Дюфур, който е главен изпълнителен директор на Rolex от 2015 г. насам, казва пред NZZ, че очаква "трудна" година. Компаниите за луксозни часовници като неговата, Patek Philippe и Audemars Piguet не могат непременно да намалят цените, за да стимулират търсенето, коментира той.

"Това бележи края на една фаза, в която всички производители се справяха добре. В добри времена производството е твърде високо. Когато пазарите отслабнат, както е сега, търговците са подложени на натиск да намалят цените. Това е изключително проблематично, тъй като отстъпките вредят на емоционални продукти като нашите."

Преди една година председателят на Patek Philippe Тиери Стърн предупреди, че пазарът на луксозни часовници "се забавя".

Неговата компания произвежда престижния спортен часовник Nautilus и предлага между 60 000 и 70 000 часовника годишно, чиято цена започва от около 30 000 долара.